Wykonanie
Ile to
razy się zastanawiamy, co by tu zrobić szybko do jedzenia... Na zrobienie pesto potrzeba tylko tyle czasu ile gotuje się
makaron. Takie jedzonko będzie szybko przygotowane, smaczne i zdrowe.Składniki:listki z 1 krzaczka świeżej
bazylii2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soku z cytrynyszczypta
soli1/2 szklanki
oliwy z oliwek30 g startego
parmezanu20 g
orzeszków piniowych lub
nerkowca300 g
makaronu spaghetti (np. Barilla)Przygotowanie:W 3 litrowym garnku zagotować lekko osoloną
wodę, włożyć
makaron, gotować według przepisu na opakowaniu (al dente).Do blendera włożyć listki
bazylii bez łodyg, obrany i przekrojony na mniejsze kawałki
czosnek.
sok z cytryny,
sól, część
oliwy, blendować stopniowo dorzucając orzeszki.W trakcie dolewać pozostałą
oliwę, w zależności od gęstości (konsystencja jest dość gęsta lecz dająca się swobodnie blendować).Pesto jest gotowe, gdy wszystkie składniki są w miarę równomiernie rozdrobnione.
Makaron odcedzić i jeszcze ciepły włożyć do garnka, w którym się gotował, dodać pesto i
parmezan, dokładnie wymieszać.
Ser i pesto mają być przyklejone do
makaronu.Podana porcja wystarcza dla 3 dorosłych osób.