Wykonanie
Pesto jest niezwykle aromatycznym sosem, który robi się ze świeżych listków
bazylii,
orzeszków piniowych i
oliwy z pierwszego tłoczenia. Aromatu dodaje
czosnek i odrobina
soku z cytryny.Dziś przepis na samo pesto, jutro będzie przepis na danie z jego użyciem. Zapraszam :)
Składniki:pół szklanki osuszonych listków
bazylii*2 ząbki
czosnku3 łyżki
orzeszków piniowych1 łyżeczka startego
parmezanuszczypta
solikilka kropel
soku z cytrynyoliwa z pierwszego tłoczeniaPrzygotowanie:Orzeszki uprażyć na suchej patelni.Listki
bazylii włożyć do moździerza lub pojemnika na blender, można też użyć kubka do przygotowywania koktajli na robocie kuchennym.Dodać
czosnek, wystudzone orzeszki,
parmezan i
sól, wszystko utrzeć a następnie po woli dodawać
oliwę (tyle, aby powstał średniej gęstości sos), na koniec odrobinę
soku z cytryny.Smacznego :)
* listki zostały lekko przygniecione ale nie było im ciasno w szklance, więc ilość można porównać do sporej garści