Wykonanie
Miałam do spożytkowania
awokado, a na parapecie stała
kolendra, która ma to jak w banku, że za długo u mnie nie pożyje, więc należało coś z tym zrobić. Wpadłam na pomysł, żeby przygotować z ich dodatkiem hummus i dzisiaj przedstawiam moją wersję tej pasty. Jest świetna do kanapek, np. w połączeniu z ostrzejszym
serem i
kiełkami, i tak ją wykorzystałam, ale można użyć jej też do innych celów. Bardzo lubię
ciecierzycę, więc to coś dla mnie, ale wyczuwalny jest również smak
kolendry, co też mi odpowiada. Chyba
będę częściej robić hummus, bo to w dodatku samo zdrowie.
- 250g ugotowanej
ciecierzycy(ok. 100g przed ugotowaniem)- 1 dojrzałe
awokado- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżka tahini- 1 łyżka
oliwy- sok z 1/2
cytryny- szklanka świeżej
kolendry- szczypta mielonej
kolendry i kuminu- po 1/4 łyżeczki ostrej i
słodkiej papryki-
sól,
pieprz1) W blenderze zmiksować na gładką masę
ciecierzycę,
awokado,
czosnek, tahini,
oliwę,
sok z cytryny i
kolendrę.2) Doprawić i ponownie zmiksować. Wychodzi ok. 400g hummusu.3) Przełożyć do pudełka i przechowywać w lodówce maksymalnie przez kilka dni.Czas przygotowania: 10 minutKaloryczność 100g: 180 kcal