ßßß Cookit - przepis na Gulasz z kurczaka i bakłażana

Gulasz z kurczaka i bakłażana

nazwa

Wykonanie

Zdrowsza, szybsza i prostsza wariacja na temat tradycyjnego gulaszu. Kluczowa jest konsystencja – jeśli dodasz za mało wody, będzie po prostu smażony kurczak z bakłażanem, sos nie powinien być jednak zbyt rzadki. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i świeżą sałatą.
Składniki ( 2 porcje)
Bakłażan
2 pojedyncze filety z kurczaka
Duża cebula
Oliwa
Mielona słodka papryka
Sól
Przygotowanie
Bakłażana umyj, pokryj w kostkę, wrzuć do durszlaka, dobrze posól i odstaw na chwilę.
Kurczaka pokrój w paski, oprósz papryką i solą.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na posmarowanej oliwą patelni.
W tym czasie opłucz bakłażana i osusz na papierowym ręczniku.
Kiedy cebula będzie gotowa, dodaj bakłażana i smaż przez chwilę.
Dodaj kurczaka, smaż mieszając przez kilka minut.
Dodaj niewielką ilość wody – mniej więcej pół szklanki, może trochę więcej.
Duś, aż powstanie zawiesisty sos (kilka-kilkanaście minut).
Smacznego!
Zobacz także:
Grecki gulasz wieprzowy
Kurczak w cukinii
Ciasto z kurczakiem Jamiego Olivera
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/06/gulasz-z-kurczaka-i-baklazana