Wykonanie
Zdrowsza, szybsza i prostsza wariacja na temat tradycyjnego gulaszu. Kluczowa jest konsystencja – jeśli dodasz za mało
wody, będzie po prostu smażony
kurczak z
bakłażanem, sos nie powinien być jednak zbyt rzadki. Najlepiej smakuje z
kaszą gryczaną i świeżą
sałatą.
Składniki ( 2 porcje)
Bakłażan2 pojedyncze
filety z kurczakaDuża
cebulaOliwaMielona
słodka paprykaSólPrzygotowanie
Bakłażana umyj, pokryj w kostkę, wrzuć do durszlaka, dobrze
posól i odstaw na chwilę.
Kurczaka pokrój w paski, oprósz
papryką i
solą.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na posmarowanej
oliwą patelni.W tym czasie opłucz
bakłażana i osusz na papierowym ręczniku.Kiedy
cebula będzie gotowa, dodaj
bakłażana i smaż przez chwilę.Dodaj
kurczaka, smaż mieszając przez kilka minut.Dodaj niewielką ilość
wody – mniej więcej pół szklanki, może trochę więcej.Duś, aż powstanie zawiesisty sos (kilka-kilkanaście minut).Smacznego!Zobacz także:Grecki gulasz wieprzowy
Kurczak w
cukiniiCiasto z
kurczakiem Jamiego Olivera