Wykonanie
Keks

Składnikiciasto:30 dag
mąki15 dag
masła5 jaj20 dag
cukru pudru1
laska wanilii2 łyżeczki
proszku do pieczenia30-40 dag
bakalii (kandyzowane
owoce,
rodzynki,
orzechy,
migdały itp.)
lukier:0,5 szklanki
cukru pudru2-3 łyżki świeżego
soku z cytryny lub
pomarańczyCzas przygotowania: 15 min plus 60 min pieczeniePrzepis na: KeksKeks chyba nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. W tym roku postanowiłam go zrobić, bo ostatnio pokpiłam i były inne ciasta. Przepisów na keks jest multum, ja wybrałam naprawdę prostą recepturę.Zaczynam od namoczenia
rodzynek. Kiedy sobie
siedzą w naczyniu, ucieram w misce
masło, żeby zrobiło się puszyste. Następnie dodaję po jednym
jajku (godzinę wcześniej wyciągnęłam je z lodówki, żeby były w temperaturze pokojowej). Teraz
cukier puder i
wanilia – o ile często do innych ciast używam
zapachu waniliowego, o tyle tutaj jednak upieram się przy
wanilii. Kiedy te składniki są już utarte, dodaję
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Odcedzam
rodzynki i dodaję do masy, jeszcze trochę kandyzowanych
owoców. Można też posiekane grubo
orzechy lub
migdały. Ja zrezygnowałam, ponieważ moje dziecko lubi raczej
owoce, nie
orzechy. Jeśli chodzi o proporcje – dowolnie, byle wyszło koło 30-40 dag. Jeśli wolicie więcej
rodzynek,
dajcie mniej
owoców. Jeśli wolicie
migdały, zmniejszcie ilość
rodzynek itd.Mieszam wszystko razem, wlewam ciasto do keksówki wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na około 55-60 min. Po tym czasie wyciągam ciasto na kratkę do studzenia i kiedy już jest chłodne, dekoruję je odrobinę. Można posypać
cukrem pudrem, można polać
czekoladą – ja wybrałam prosty,
cytrynowy lukier. Mieszam
cukier puder z
sokiem z cytryny (jeśli wolicie,
weźcie sok pomarańczowy), mieszam razem i delikatnie polewam keks. Taka kwaśna nutka ożywi zdecydowanie ciasto. Smacznego!




Podobne przepisy

Orzechowiec

Piernik przekładany
powidłem śliwkowym
Murzynek

Karnawałowe
ciasteczka
Bardzo
cytrynowe ciasto z
poziomkami