Dzisiaj kolejne z moich ulubionych ciast - keks.Prosty, pyszny i najeżony bakaliami.Idealny na co dzień i od święta.Zdecydowanie poleca się na karnawał! :-DPotrzebujemy (na jedną keksówkę):225 g mąki pszennej1 szklankę cukru5 jajek250 g miękkiego masła3 łyżeczki proszku do pieczenia400 g bakalii (kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy - co tylko lubicie)Krok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Odkładamy.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Odkładamy.Bakalie obsypujemy 1 łyżką mąki. Odstawiamy.Miękkie masło ucieramy z cukrem. Po chwili dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.Do masy maślano-jajecznej dodajemy po łyżce mąki, a następnie całość mieszamy z ubitymi białkami - najlepiej za pomocą szpatułki. Dodajemy bakalie i dokładnie razem mieszamy.Ciasto przelewamy do formy.Pieczemy 40-45 minut.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy,Smacznego! :-)P.S. Jeśli keks mają zjeść tylko dorośli, polecam kilka godzin wcześniej zalać bakaliealkoholem - np. rumem, wódką lub ulubionym likierem - smak będzie wyrazistszy! ;-)