Wykonanie
Keks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi
bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w niezbyt ciepłym miejscu, a będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej.Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie
bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki
owocowe,
rodzynki,
suszone morele,
daktyle i
śliwki oraz
migdały i różne
orzechy. Pewne jest, że choć dowolnie wybranych, w keksie nie może zabraknąć
bakalii. To tak, jakby zrobić makowiec bez dodatku
maku ;)Mój keks został upieczony w keksówce o wymiarach 30x11cm i jest ona optymalna, w nieco mniejszej byłby on nieco wyższy, ale też mógłby być problem z jego dopieczeniem.
KeksSkładniki:300g
mąki pszennej200g
masła150g drobnego
cukru do wypieków (może być też kryształ)2 łyżki domowego
cukru waniliowego4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia300g różnorodnych
bakalii (u mnie: po 40g
migdałów,
suszonych moreli i
daktyli,
rodzynek, po 30g
orzechów włoskich i laskowych, 80g kandyzowanych skórek
owocowych)1-2 łyżki
mąki do oprószenia
bakaliicukier puder do oprószenia oraz garść kandyzowanych skórek
owocowych do dekoracji
Wykonanie:- składniki na keks powinny być w temperaturze pokojowej- przygotować
bakalie:
rodzynki i
suszone owoce oraz
migdały sparzyć lub zalać na 20 minut wrzącą
wodą, odsączyć, z
migdałów zdjąć skórkę,
orzechy podprażyć w piekarniku, zdjąć skórkę (z włoskich nie trzeba)- wszystkie
bakalie (poza kandyzowanymi skórkami) pokroić na średniej wielkości kawałki (wielkość według gustu)
-
masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę- do masy
maślanej dodawać pojedynczo
jajka, po każdym ucierając, aż
jajko wrobi się w masę- masa
maślana przy łączeniu się z
jajkami może wyglądać na zwarzoną, wystarczy od razu dodać kilka łyżek
mąki i zmiksować, lub zgodnie z przepisem dodać całą
mąkę na koniec, masa powinna wyjść gładka- do masy dodać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia, krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiej konsystencji, masa powinna wyjść bardzo gęsta-
bakalie oprószyć 1-2 łyżkami
mąki, wsypać do masy, wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i oprószyć
mąką lub
bułką tartą- masę przełożyć do keksówki, wyrównać- keks wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka- keks można piec również początkowo w 160 stopniach, a gdy równo wyrośnie, zwiększyć temperaturę do 170-180 stopni i piec do suchego patyczka- w zależności od rodzaju piekarnika, keks może się piec krócej lub dłużej niż przewidziany w przepisie czas, należy zawsze sugerować się wyglądem ciasta i sprawdzić patyczkiem stan jego upieczenia
- upieczony keks wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu również z formy, wystudzić- wystudzone ciasto zawinąć w papier i folię spożywczą lub w ściereczkę, lub od razu udekorować- keks można oprószyć
cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka
cukru pudru dokładnie wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej
wody lub
soku z cytryny,
pomarańczy) i posypać kandyzowanymi skórkami
owoców lub innymi
bakaliami