ßßß Cookit - przepis na Roladki z kurczaka

Roladki z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zdałam sobie sprawę, iż głównym rodzajem mięsa jakie ostatnio jem jest drób. Jest szybki w gotowaniu a przy tym można go przyrządzić na wiele różnych sposobów.
Z racji tego, iż jest praktycznie neutralny w smaku, można do niego dodawać różnorodnych przypraw i dodatków i dzięki temu za każdym razem osiągać inny rezultat smakowy. Moja poniższa propozycja dla Was jest tego najlepszym dowodem.
Stuffed chicken breast
Składniki:
*do roladek:
4 piersi z kurczaka
1/4 szklanki startego sera parmezan
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
2 jajka
1/4 szklanki mąki
sól
4 kawałki sera brie o grubości około centymetra
8 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
olek roślinny lub słonecznikowy
wykałaczki
*do sałatki:
3 duże pomidory
szczypiorek
1/2 szklanki majonezu
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki musztardy francuskiej
Przygotowanie:
*Przygotowanie kurczaka.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozkroić wzdłuż, w taki sposób aby ich nie przeciąć do końca a jedynie "otworzyć". Rozbić tłuczkiem. Zawsze połóżmy kawałek foli spożywczej na kurczaka, zapobiegnie to rozrywaniu się mięsa a także obieraniu się tłuczka.
Na rozbite mięso kładziemy 2 plastry szynki i plasterek sera brie. Wszystko rolujemy. Spinamy wykałaczkami. Pamiętajmy zawsze ile wykałaczek wbiliśmy w mięso aby w momencie ich usuwania, usunąć wszystkie.
Zrolowanego kurczaka oprószyć solą, a następnie obtoczyć równomiernie w mące.
roztrzepać na talerzyku 2 jajka, zanurzyć w nich kurczaka.
W miseczce wymieszać pieprz, paprykę, parmezan i bułkę tartą. Obtoczyć w mieszance kurczaka wyjętego z jajecznej kąpieli.
Na patelni rozgrzać olej. Ja daję oleju na wysokość 1 cm od dna naczynia, w którym smażę. Włożyć kurczaka i smażyć równomiernie przewracając go ze wszystkich stron, na średnim ogniu.Po upieczeniu wyjąć wykałaczki.
Po usmażeniu, ułożyć go w naczyniu żaroodpornym, uprzednio lekko wysmarowanym masłem i zapiekać przez 30 minut pod przykryciem w piekarniku. Temperatura piekarnika-160 stopni C.
*Przygotowanie sałatki.
Podam Wam przepis na bardzo fajną i smaczną sałatkę, z którą ja serwowałam swojego kurczaka. Do blendera włożyć 1/2 szklanki majonezu, 1/4 szklanki musztardy i troszeczkę mniej niż 1/4 szklanki miodu. Zmiksować.
Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać 6 dużych łyżek przygotowanego wcześniej sosu oraz drobno pokrojony szczypiorek. Możemy dodać więcej sosu, kwestia indywidualnego smaku.
Ja kurczaka zaserwowałam z kuskusem, który polałam sosem pieczarkowym oraz sałatką pomidorową. Był mniam, mniam. Spróbujcie. Smacznego!
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/07/roladki-z-kurczaka.html