Wykonanie
Dzisiaj zdałam sobie sprawę, iż głównym rodzajem
mięsa jakie ostatnio jem jest
drób. Jest szybki w gotowaniu a przy tym można go przyrządzić na wiele różnych sposobów.Z racji tego, iż jest praktycznie neutralny w smaku, można do niego dodawać różnorodnych przypraw i dodatków i dzięki temu za każdym razem osiągać inny rezultat smakowy. Moja poniższa propozycja dla Was jest tego najlepszym dowodem.Stuffed chicken breast
Składniki:
*do roladek:4
piersi z kurczaka1/4 szklanki
startego sera parmezan1/2 szklanki
bułki tartej1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu2
jajka1/4 szklanki
mąkisól4 kawałki
sera brie o grubości około centymetra8 plastrów
szynki szwardzwaldzkiej
olek roślinny lub
słonecznikowywykałaczki*do sałatki:3 duże
pomidoryszczypiorek1/2 szklanki
majonezu1/4 szklanki
miodu1/4 szklanki
musztardy francuskiej
Przygotowanie:*Przygotowanie
kurczaka.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozkroić wzdłuż, w taki sposób aby ich nie przeciąć do końca a jedynie "otworzyć". Rozbić tłuczkiem. Zawsze połóżmy kawałek foli spożywczej na
kurczaka, zapobiegnie to rozrywaniu się
mięsa a także obieraniu się tłuczka.Na rozbite
mięso kładziemy 2 plastry
szynki i plasterek
sera brie. Wszystko rolujemy. Spinamy wykałaczkami. Pamiętajmy zawsze ile wykałaczek wbiliśmy w
mięso aby w momencie ich usuwania, usunąć wszystkie.Zrolowanego
kurczaka oprószyć
solą, a następnie obtoczyć równomiernie w
mące.roztrzepać na talerzyku 2
jajka, zanurzyć w nich
kurczaka.W miseczce wymieszać
pieprz,
paprykę,
parmezan i
bułkę tartą. Obtoczyć w mieszance
kurczaka wyjętego z jajecznej kąpieli.Na patelni rozgrzać
olej. Ja
daję oleju na wysokość 1 cm od dna naczynia, w którym smażę. Włożyć
kurczaka i smażyć równomiernie przewracając go ze wszystkich stron, na średnim ogniu.Po upieczeniu wyjąć wykałaczki.Po usmażeniu, ułożyć go w naczyniu żaroodpornym, uprzednio lekko wysmarowanym
masłem i zapiekać przez 30 minut pod przykryciem w piekarniku. Temperatura piekarnika-160 stopni C.*Przygotowanie sałatki.Podam Wam przepis na bardzo fajną i smaczną
sałatkę, z którą ja serwowałam swojego
kurczaka. Do blendera włożyć 1/2 szklanki
majonezu, 1/4 szklanki
musztardy i troszeczkę mniej niż 1/4 szklanki
miodu. Zmiksować.
Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać 6 dużych łyżek przygotowanego wcześniej sosu oraz drobno pokrojony
szczypiorek. Możemy dodać więcej sosu, kwestia indywidualnego smaku.Ja
kurczaka zaserwowałam z
kuskusem, który polałam
sosem pieczarkowym oraz
sałatką pomidorową. Był mniam, mniam. Spróbujcie. Smacznego!