Wykonanie
Jeszcze kilka lat temu nazwa "
curry" w naszym
kraju nikomu nic nie mówiła. Dzisiaj już wiemy, że chodzi o kuchnię indyjską.
Curry ma kilkanaście odmian. Jedne z nich są
bardzo pikantne, inne dość łagodne.Chciałabym Was dzisiaj przekonać do tego smaku, smaku który bez wątpienia różni się znacząco od smaku tradycyjnego jedzenia, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.Chicken
currySkładniki:
3 łyżki
oleju słonecznikowego lub roślinnego1 mała
cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, rozgniecione3 łyżki proszku
curry1/4 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
słodkiej papryki1
liść laurowy1/2 łyżeczki świeżego lub ewentualnie proszkowanego
imbiru1/2 łyżeczki
białego cukru2
piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę o rozmiarze około 3 cm1 łyżka
przecieru pomidorowego1 kubeczek
jogurtu (mały)1 puszka
mleczka kokosowegosok z 1/2
cytryny1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:Najpierw zajmiemy się podsmażeniem na
oleju wszystkich suchych przypraw tj.
przyprawy curry,
cynamonu,
papryki,
liścia laurowego i
pieprzu cayenne.
Przyprawy smażymy na wolnym ogniu przez 3 minuty, aby następnie do nich dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
cukier, i starty na tarce o drobnych oczkach
imbir. Smażymy kolejne 3 minuty.Następnym krokiem jest dodanie
cebuli i soku z połowy
cytryny. Gdy
cebula troszkę się zarumieni dodajemy
przecier pomidorowy. Kontynuujemy smażenie przez następne 3-4 minuty.Czas na dodanie pokrojonego w kostkę
kurczaka. Leciutko podsmażmy go w przyprawach przez jakieś 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy
mleczko kokosowe. A po następnych 3 minutach
jogurt. Solimy łyżeczką
soli.Wszystko już dodane więc pozostało nam tylko dusić nasze
curry na wolnym ogniu przez 30 minut.
Curry podajemy z
ryżem basmati. Przepis na ugotowanie
ryżu podałam w jednym z moich wcześniejszych postów.Ja serwuję moje
curry z odrobiną świeżo posiekanej
kolendry i białej
cebuli.Smakuje pysznie.Smacznego!