ßßß
Składniki:
3 łyżki oleju słonecznikowego lub roślinnego1 mała cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, rozgniecione3 łyżki proszku curry1/4 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka słodkiej papryki1 liść laurowy1/2 łyżeczki świeżego lub ewentualnie proszkowanego imbiru1/2 łyżeczki białego cukru2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę o rozmiarze około 3 cm1 łyżka przecieru pomidorowego1 kubeczek jogurtu (mały)1 puszka mleczka kokosowegosok z 1/2 cytryny1 łyżeczka pieprzu cayenne1 łyżeczka soli


Przygotowanie:Najpierw zajmiemy się podsmażeniem na oleju wszystkich suchych przypraw tj. przyprawy curry, cynamonu, papryki, liścia laurowego i pieprzu cayenne. Przyprawy smażymy na wolnym ogniu przez 3 minuty, aby następnie do nich dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Smażymy kolejne 3 minuty.Następnym krokiem jest dodanie cebuli i soku z połowy cytryny. Gdy cebula troszkę się zarumieni dodajemy przecier pomidorowy. Kontynuujemy smażenie przez następne 3-4 minuty.Czas na dodanie pokrojonego w kostkę kurczaka. Leciutko podsmażmy go w przyprawach przez jakieś 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy mleczko kokosowe. A po następnych 3 minutach jogurt. Solimy łyżeczką soli.Wszystko już dodane więc pozostało nam tylko dusić nasze curry na wolnym ogniu przez 30 minut.Curry podajemy z ryżem basmati. Przepis na ugotowanie ryżu podałam w jednym z moich wcześniejszych postów.Ja serwuję moje curry z odrobiną świeżo posiekanej kolendry i białej cebuli.Smakuje pysznie.Smacznego!