ßßß
Składniki na ciasto szpinakowe:450 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego4 jajka1 1/3 szklanki cukru1 1/3 szklanki oleju2 szklanki mąki krupczatki3 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na krem śmietanowy:500 ml śmietany kremówki 30 %250 g serka mascarpone¾ szklanki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny6 łyżeczek zimnej wody100 ml śmietany 18%Wykonanie:Szpinak rozmrażamy, odciskamy wodę i blendujemy na gładką papkę. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 180st. C (z termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy, następnie, cały czas miksując cienką stróżką wlewamy olej, a następnie porcjami wsypujemy mąkę. Do ciast przekładamy szpinak i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika., pieczemy ok. 60 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.Wykonanie krem:Żelatynę przesypujemy do filiżanki, zlewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. W kubku podgrzewamy w mikrofali śmietanę (powinna być gorąca), przekładamy do niej żelatynę i mieszamy od czasu jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy.Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę, oddajemy cukier puder i serek mascarpone, ponownie miksujemy. Następnie pomału wlewamy mieszaninę żelatyny i śmietany, miksujemy.Ciasto kroimy na trzy blaty. Wierzchnią warstwę (blat z wybrzuszenie) rozkruszamy palcami nad talerzem. Na paterze układamy jeden blat ciasta, rozkładamy połowę śmietanowej masy, przykrywamy drugim latem i wykładamy następną porcję śmietany, boki ciasta smarujemy również kremem. Na wierzch i boki rozkładamy wcześniej przygotowaną kruszonkę, lekko ją dociskamy. Ciasto zdobimy żurawiną lub pestkami granatu i wstawiamy do lodówki, aby śmietana stężała.Smacznego!


Źródło: http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.com