Wykonanie
Soczyście zielone ciasto z dodatkiem
szpinaku, któremu to właśnie zawdzięcza piękny kolor leśnego mchu. Ciasto zaraz po upieczeniu delikatnie pachnie
szpinakiem, ale po przestudzeniu w towarzystwie
śmietanowego kremu,
szpinakowy akcent jest praktycznie niewyczuwalny. Torcik pięknie prezentuje się na
stole posypany
owocami świeżej
żurawiny, pestkami
granatu lub garścią świeżych
malin.
Składniki na ciasto
szpinakowe:450 g
mrożonego szpinaku, rozdrobnionego4
jajka1 1/3 szklanki
cukru1 1/3 szklanki
oleju2 szklanki
mąki krupczatki3 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na krem
śmietanowy:500 ml
śmietany kremówki 30 %250 g
serka mascarpone¾ szklanki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny6 łyżeczek zimnej
wody100 ml
śmietany 18%Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy, odciskamy
wodę i blendujemy na gładką papkę. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 180st. C (z termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.Do miski wbijamy
jajka, wsypujemy
cukier i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy, następnie, cały czas miksując cienką stróżką wlewamy
olej, a następnie porcjami wsypujemy
mąkę. Do ciast przekładamy
szpinak i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika., pieczemy ok. 60 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.Wykonanie krem:
Żelatynę przesypujemy do filiżanki, zlewamy zimną
wodą i odstawiamy na kilka minut. W kubku podgrzewamy w mikrofali
śmietanę (powinna być gorąca), przekładamy do niej
żelatynę i mieszamy od czasu jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy.Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywną pianę, oddajemy
cukier puder i
serek mascarpone, ponownie miksujemy. Następnie pomału wlewamy mieszaninę
żelatyny i
śmietany, miksujemy.Ciasto kroimy na trzy blaty. Wierzchnią warstwę (blat z wybrzuszenie) rozkruszamy palcami nad talerzem. Na paterze układamy jeden blat ciasta, rozkładamy połowę śmietanowej masy, przykrywamy drugim latem i wykładamy następną porcję
śmietany, boki ciasta smarujemy również kremem. Na wierzch i boki rozkładamy wcześniej przygotowaną kruszonkę, lekko ją dociskamy. Ciasto zdobimy
żurawiną lub pestkami
granatu i wstawiamy do lodówki, aby
śmietana stężała.Smacznego!
Źródło: http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.com