ßßß




Składniki na biszkopt (forma o średnicy 24 cm):6 jajek klasy L¾ szklanki cukru¾ szklanki mąki pszennej tortowej½ szklanki mąki ziemniaczanej½ szklanki kakao1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia1 ½ łyżki octuszczypta soliSkładniki na krem:3 budynie waniliowe¾ litra mleka200 g masła½ szklanki cukru pudru200 g chałwy waniliowejSkładniki na polewę czekoladową:100 g mlecznej czekolday100 g gorzkiej czekolady 70%50 g białej czekolady200 ml śmietany kremówki 36%Dodatkowo:3/4 szklanki konfitury wiśniowejWykonanie:Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.BiszkoptW mniejszej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i ocet. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Krem chałwowyMleko wlewamy do rondla, odlewamy ok.200 ml do większego kubka lub miseczki, dodajemy budyń z paczek oraz i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie energicznie mieszając mleko wlewamy rozrobioną w miseczce mieszaninę. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy budyń ostygnie dodajemy masło i rozkruszoną chałwę. Miksujemy do czasu, aż masa zrobi się gładka i jednolita.Polewa czekoladowaŻelatynę zalewamy gorąca woda, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.Biszkopt kroimy na 3 równe części. Na paterze układamy pierwszy krążek ciasta, smarujemy go masą chałwowa, a następnie konfiturą wiśniową, jeszcze raz cienką masa chałwową i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Ponownie wykładamy krem i przykrywamy odstatnim blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu smarujemy cienko kremem. Całość zlewamy polewą czekoladowa i dekorujemy chałwą. Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego!