Wykonanie
Tort na bazie
czekoladowego biszkoptu przełożonego słodką masą chałową z dodatkiem orzeźwiającej
konfitury wiśniowej. Całość zalana pyszną, bardzo
czekoladową polewą. Wykwintny tort idelany na Święta lub na specjalną okoliczność, u mnie pieczony z okazji urodzin mojej Babci
Składniki na
biszkopt (forma o średnicy 24 cm):6
jajek klasy L¾ szklanki
cukru¾ szklanki
mąki pszennej tortowej½ szklanki
mąki ziemniaczanej½ szklanki
kakao1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia1 ½ łyżki
octuszczypta
soliSkładniki na krem:3 budynie
waniliowe¾ litra
mleka200 g
masła½ szklanki
cukru pudru200 g
chałwy waniliowejSkładniki na
polewę czekoladową:100 g
mlecznej czekolday100 g
gorzkiej czekolady 70%50 g
białej czekolady200 ml
śmietany kremówki 36%Dodatkowo:3/4 szklanki
konfitury wiśniowejWykonanie:Tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.
BiszkoptW mniejszej misce mieszamy
mąki,
proszek do pieczenia i
kakao. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy
cukier i po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i
ocet. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Krem
chałwowyMleko wlewamy do rondla, odlewamy ok.200 ml do większego kubka lub miseczki, dodajemy
budyń z paczek oraz i dokładnie mieszamy. Pozostałe
mleko zagotowujemy, a następnie energicznie mieszając
mleko wlewamy rozrobioną w miseczce mieszaninę. Gotowy
budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy
budyń ostygnie dodajemy
masło i rozkruszoną
chałwę. Miksujemy do czasu, aż masa
zrobi się gładka i jednolita.
Polewa czekoladowaŻelatynę zalewamy gorąca
woda, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier i
kakao, dodajemy
jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy
żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.
Biszkopt kroimy na 3 równe części. Na paterze układamy pierwszy krążek ciasta, smarujemy go masą chałwowa, a następnie
konfiturą wiśniową, jeszcze raz cienką masa
chałwową i przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Ponownie wykładamy krem i przykrywamy odstatnim blatem
biszkoptu. Wierzch i boki
tortu smarujemy cienko kremem. Całość zlewamy
polewą czekoladowa i dekorujemy
chałwą. Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego!