Wykonanie
Letnia
tarta z masą na bazie
jogurtu naturalnego i
kaszy jaglanej z dodatkiem świeżych
malin … lekka, orzeźwiająca … pyszna. Polecam!





Składniki na ciasto ( forma średnicy 30 cm):300 g
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru200 g
masła1
jajkoSkładniki na masę
jogurtowo-jaglaną:¾ szklanki
kaszy jaglanej +
woda do ugotowania
kaszy2 duże
jogurty naturalne, gęste ( razem ok. 800 g)1 ½ szklanki
cukru pudru100 ml
śmietany 30-36%6 łyżeczek
żelatyn1/3 szklanki
wodyDodatkowo:ok. 400 g świeżych
malinWykonanie ciasto:
Mąkę z
cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy, nakłuwamy widelcem. Na formę wyłożoną
ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Wykonanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy do rondla zalewamy 1 1/2 szklankami
wody ( 2: 1, 2 części
wody, 1 część
kaszy) i gotujemy do miękkości.
Żelatynę zalewamy zimną
wodą, odstawiamy.Do większej miski przekładamy jedne
jogurt naturalny oraz ugotowaną i przestudzona
kaszę. Całość blendujemy na gładką masę (
kasza jest dość sucha, dlatego lepiej zblendować ją z
jogurtem). Do zmiksowanej masy dodajemy pozostały
jogurt,
cukier puder i miksujemy do połączenie składników. Odstawiamy.W małym rondlu zagotowujemy
śmietanę, zestawiamy ją z palnika i dodajemy
żelatynę mieszając energicznie do połączenia składników. Następnie do miski z masą
jogurtowo-jaglaną pomału wlewamy mieszaninę
żelatyny i
śmietany miksując całość do połączenia składników. Masę odstawiamy do lodówki, gdy zacznie tężeć przelewamy na spód z kruchego ciast, dekorujemy
malinami i listkami świeżej
mięty. Tarte wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Smacznego!