ßßß Cookit - przepis na GALETTE Z MALINAMI I RICOTTĄ (jednoporcjowe)

GALETTE Z MALINAMI I RICOTTĄ (jednoporcjowe)

nazwa

Wykonanie

Zdałam, zdałam, zdałam, zdałam, zdaaałam! To nic, że byłam niewyspana, bolało mnie gardło, a zatkany nos utrudniał oddychanie - wczoraj wysoko skakałam ze szczęścia! To była taka moja wczorajsza osobista "tęcza" numer jeden. Tęczę numer dwa znalazłyśmy z Dominiką na chodniku, w trakcie spaceru, a tęcza numer trzy widniała na niebie, gdy późnym popołudniem wróciłam do domu. To był chyba jakiś tęczowy dzień!
Gofry. Grzanki. Gruszka. Granola. Gorgonzola. Groszek. Ktoś mnie nawet o golonkę podejrzewał! Jednak ostatecznie nikt nie podał poprawnej odpowiedzi, gdy wczoraj wieczorem zapytałam na facebook'u, co będzie na śniadanie. Podpowiedzią była tylko "literka G". Jesteście ciekawi? Zajrzyjcie nieco niżej. Chociaż tytuł wyjaśnia zagadkę, więc wszyscy pewnie już wiedzą. GALETTE! Jednoporcjowe. Z ricottą. Z malinami.
(inspiracja: www.poranne-zamotanie.blogspot.com)
Przepis (jedna porcja):
ciasto:
60g mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta soli
20g zimnego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki lodowatej wody
nadzienie:
maliny
50g serka ricotta
1 łyżka cukru pudru
W misce połączyć ze sobą mąkę z solą. Dodać pokrojone w kawałeczki masło i zmiksować za pomocą blendera. W osobnej misce ubić jogurt naturalny i wodę. Dodać do mąki z masłem. Ciasto zagnieść palcami (lub drewnianą łyżką) zagnieść ciasto. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 20 minut. Serek ricotta ubić z cukrem pudrem. Po upływie czasu piekarnik nagrzać do 200 stopni. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, a następnie rozwałkować je na stolnicy (podsypać mąką w razie potrzeby) na okrąg. Przełożyć na papier do pieczenia. Na środek ciasta wyłożyć i rozsmarować serek ricotta z cukrem pudrem, ułożyć maliny, zawinąć krawędź ciasta do środka. Piec około 20-30 minut (grzanie: góra i dół).
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/09/jednoporcjowe-waniliowe-galette-z.html