Wykonanie
Już po wakacjach na Korfu.Nie oznacza to jednak końca prezentacji greckich przepisów; kuchnia Korfu tak mnie urzekła, że
będę się wspierać tamtejszymi przepisami bardzo często, tym bardziej, że zainwestowałam w książki kulinarne.Musiałam zrobić jednak przerwę i powrócić na moment do moich klasycznych słodkich wypieków, częściowo już znanych, ale w dużej części zupełnie nowych, bardzo udanych.Ciasta upiekłam na kolejną edycję Tygla, targowiska produktów regionalnych, i ponownie wróciłam do domu z prawie pustymi torbami i blaszkami. Niektórzy z moich dzisiejszych klientów specjalnie przyszli po moje ciasta, a nowi, mam nadzieję, pojawią się za dwa tygodnie, na kolejnej edycji Tygla.
Wypieki tuż przed podróżą.
Ciasteczka cytrynowo lawendowe, które upiekłam według francuskiego przepisu, a użyłam do nich kwiatów lawendy przywiezionych z Korfu.
Ciasto
migdałowe z
morelami z pewnością wejdzie na stałe do mojego repertuaru.
Obłędna
tarta migdałowa z kremem jajeczno
migdałowym,
konfiturą z
truskawek i świeżymi
truskawkami, posypana
pistacjami; też jest już jedną z moich ulubionych tart.
Galette z
czerwonymi porzeczkami; nasze rodzime
owoce są najpyszniejsze w letnich wypiekach -
agrest,
rabarbar i
porzeczki, doskonałe!
Przepis pochodzi z bloga Życie ze smakiem.składniki:260g
mąki pszennej125g miękkiego
masła1/2 łyżeczki
soli1
żółtko2 łyżki zimnej
wodybułka tarta do posypania formymały koszyk
malinkruszonka:
masłocukier pudermąka pszennaJak zrobiłam:1. Wymieszałam
mąkę i
sól i dodałam
masło. Roztarłam, aż całość przypominała
kaszkę. Dodałam
wodę i
żółtko i szybko zagniotłam ciasto. Włożyłam na 30 minut do lodówki.2. Przygotowałam kruszonkę; wszystkie składniki zagniotłam, aż powstała elastyczna, lekko wilgotna masa.3. Blaszkę do tarty o średnicy 24cm wysmarowałam
masłem i wysypałam
bułką tartą. Ciasto z lodówki rozwałkowałam na placek i wylepiłam nim spód formy. Jest bardzo kruchy ale i tak będzie dobry. Podpiekłam przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.4. Na spód nałożyłam
maliny. Posypałam
cukrem waniliowym,
potem grubymi kawałkami kruszonki i piekłam przez kolejne 35 minut.
Tarta jest pysznie
maślana, krucha, a przepis doskonały do zastosowania z różnymi
owocami przez całe lato.