ßßß Cookit - przepis na Krucha tarta z malinami

Krucha tarta z malinami

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było tarty, więc naszła mnie dzisiaj na nią ochota. Z początku myślałam, że nic z tego nie będzie, ponieważ bałam się, że mam zbyt mało malin, ale na szczęście wystarczyło :) Podobną tartę i tak samo pyszną robiłam już wcześniej Pate brisée fine według Julii Child. Mam nadzieję, że to też wam przypadnie do gustu :)
Składniki:
/ forma do tarty o średnicy 24cm/
260g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
125g masła roślinnego + troszkę do wysmarowania formy
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
mały koszyczek malin
bułka tarta do posypania formy
kruszonka ( masło roślinne, cukier puder, mąka pszenna)
Przygotowanie:
Mąkę i sól przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i łączymy z mąką. Gdy ciasto będzie przypominać bułkę tartą dodajemy żółtko i troszkę wody. Całość energicznie zagniatamy i odstawiamy na 30 min do lodówki, aby odpoczęło
Maliny myjemy i suszymy. Robimy kruszonkę.
Blachę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i je rozwałkowujemy. Jest bardo kruche, więc nie ma co się przejmować jeśli nie będzie się trzymać w całości.
Ja miałam formę do tart z wyjmowanym dnem, więc kiedy rozwałkowałam placek to przeniosłam je na podstawie tarty, a to co odpadło dokleiłam.
Spód podpiekamy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, nakładamy maliny (ew. posypujemy cukrem waniliowym) i posypujemy wierzch kruszonką. Ponownie wstawiamy do piekarnika i czekamy jeszcze 35 minut. Podajemy po przestudzeniu :)
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/06/krucha-tarta-z-malinami.html