Wykonanie

Zawsze usiłuję zrobić ciasto podobne do tego typowego "American Pie". Chciałabym, aby wyszła mi idealna równa góra, ale moje ciasto zawsze jest tak kruche, że nie
mogę go ładnie rozwałkować, przenieść na podpieczone ciasto wyłożone owcami :< Nie wiem co robię źle, ale może macie jakieś podpowiedzi?! W takiej wersji oczywiście też jest pyszne, ale chciałabym spróbować zrobić taką 'kopułę' :)Składniki:/inspiracja od Tosi /300g
pszennej mąki60 g
cukru pudru2
żółtka185 g
masła3 łyżki
wodycukier waniliowybułka tartamasło do wysmarowania formy200g
malinPrzygotowanie:
Mąkę mieszamy z
cukrem pudrem, dodajemy
żółtka,
masło i
wodę. Energicznie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w ściereczkę i chowamy do lodówki na 30 min, aby mogło odpocząć.Po tym czasie formę do tarty o średnicy 23 cm smarujemy
masłem i wylepiamy połową ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i podpiekamy około 25-30 min. Kiedy ciasto się zarumieni wystawiamy je, nakładamy
maliny, posypujemy
cukrem waniliowym i przykrywamy drugą połową ciasta (próbowałam rozwałkować i nałożyć w całości, ale niestety znowu mi się to nie udało, więc zrobiłam to w formie cienki
płatków). Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min.Podajemy posypane
cukrem pudrem.Smacznego :)
