Wykonanie
Eklerki to przepyszne, proste
ciastka wykonane z ciasta parzonego, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Można je napełniać dowolnym krem i ulubionymi
owocami. Świetnie nadają się na domowe imprezy dla najmłodszych.
składniki na około 12 eklerek200 g
mąki pszennej60 g
masła lub
margaryny4
jajka150 g
malin250 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudruszklanka gorącej
wodyprzepisDo garnka wlewamy gorącą
wodę, dodajemy
masło lub
margarynę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo dosypujemy
mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Ciasto odstawiamy z ognia i studzimy.Do wystudzonej masy dodajemy kolejno po jednym
jajku i cały czas miksujemy, na końcu ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odpowiedniej odległości wyciskamy podłużne, niewielkie
ciastka.Eklerki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C, po upieczeniu
ciastka studzimy.Do miski wlewamy schłodzoną
śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder.Upieczone i wystudzone eklerki przekrawamy wzdłuż na pół, dolną część
ciastka napełniamy
bitą śmietaną na wierzchu układamy
maliny i przykrywamy drugą częścią
ciastka.