Wykonanie
Sezon na
maliny w pełni więc może się pokusicie o pyszne ptysie z
malinowym kremem. Jeśli lubicie mocno
owocowe nadzienia zróbcie z podanych proporcji - jeśli jednak chcecie tylko delikatnie zaznaczyć smak
maliny użyjcie mniej
musu owocowego (np zmniejszcie go o połowę. Stosownie do ilości musu
malinowego zmniejszyć należy ilość
żelatyny i
cukru). Jakkolwiek zrobicie wyjdzie pysznie :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na ciasto:1 szkl
wody125g
margaryny1 szkl.
mąki pszennej4
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMargarynę i
wodę zagotować. Na wrzątek wsypać
mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę pogotować a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym
jajku. Utrzeć gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać zgrabne ptysie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. ok 220 stopni (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!). Wyjąć i wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół.Składniki na krem malinowy:500ml
śmietany kremówki 30-36%400g musu
malinowego (
maliny zmiksowane i przetarte przez sitko)2,5 łyżeczki żelatyny+3 łyżeczki
wody1,5-3 łyżki
cukru pudru (w zależności od
słodyczy malin)
Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na 10 minut. Kremówkę ubić z 2 łyżeczkami
cukru pudru. Mus malinowy posłodzić
cukrem pudrem do smaku.
Żelatynę podgrzać w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce. Dodać do 2-3 łyżki musu
malinowego i wymieszać a następnie wymieszać go z reszta musu. Następnie łyżka po łyżce dodawać do ubitej kremówki i wymieszać dokładnie. Schłodzić celem stężenia.Kremem przełożyć do worka cukierniczego i napełniać nim ptysie. Posypać
cukrem pudrem. Schłodzić. Smacznego :)


