ßßß Cookit - przepis na Ptysie malinowe

Ptysie malinowe

nazwa

Wykonanie

Sezon na maliny w pełni więc może się pokusicie o pyszne ptysie z malinowym kremem. Jeśli lubicie mocno owocowe nadzienia zróbcie z podanych proporcji - jeśli jednak chcecie tylko delikatnie zaznaczyć smak maliny użyjcie mniej musu owocowego (np zmniejszcie go o połowę. Stosownie do ilości musu malinowego zmniejszyć należy ilość żelatyny i cukru). Jakkolwiek zrobicie wyjdzie pysznie :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na ciasto:
1 szkl wody
125g margaryny
1 szkl. mąki pszennej
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę i wodę zagotować. Na wrzątek wsypać mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę pogotować a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym jajku. Utrzeć gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać zgrabne ptysie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. ok 220 stopni (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!). Wyjąć i wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół.
Składniki na krem malinowy:
500ml śmietany kremówki 30-36%
400g musu malinowego (maliny zmiksowane i przetarte przez sitko)
2,5 łyżeczki żelatyny+3 łyżeczki wody
1,5-3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodyczy malin)
Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na 10 minut. Kremówkę ubić z 2 łyżeczkami cukru pudru. Mus malinowy posłodzić cukrem pudrem do smaku. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodać do 2-3 łyżki musu malinowego i wymieszać a następnie wymieszać go z reszta musu. Następnie łyżka po łyżce dodawać do ubitej kremówki i wymieszać dokładnie. Schłodzić celem stężenia.
Kremem przełożyć do worka cukierniczego i napełniać nim ptysie. Posypać cukrem pudrem. Schłodzić. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/08/ptysie-malinowe.html