Wykonanie

Gniazdka czyli hiszpańskie pączki to jedna z popularniejszych alternatyw dla popularnego pączka na tłusty czwartkowy dzień. Ps.: Drogie
Panie, Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku kiedy pączki nie idą w
boczki tylko w ... (same wiecie w co) i dlatego Panowie też lubią tłusty czwartek:)Składniki na ok 15 szt :125 gr
margaryny ( pół kostki)szklanka
wodyszklanka i 2 czubate łyżki
mąki pszennejpłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli4
jajkaolej do smażenia
cukier puder +
woda na polewęPrzygotowanie :Zagotuj szklankę
wody z
margaryną i wsyp do niej
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
solą. Mieszaj energicznie i dosyć szybko aż masa będzie jednolita i nie będzie się kleić do garnka.Wystudź masę. Do chłodnej masy dodawaj po 1
jajku cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i formuj kółeczka na kawałkach papieru do pieczenia. Sam papier ma tylko ułatwić przenoszenie krążków i bezproblemowo odchodzi podczas smażenia.Do rozgrzanego garnka z
oliwą wkładaj po pączku papierem do góry i smaż obracając na złoty kolor.Gotowe pączki wykładaj na papier celem odsączenia z nadmiaru ew.
oliwy.Moje pączki ozdobiłem lukrem i posypką cukierniczą.Rada : Do garnka z
oliwą warto wrzucić
gałkę muszkatołową w całości, ma ona na celu zapobiec nadmiernemu wchłanianiu tłuszczów przez smażone produkty.







