Wykonanie
To chyba jedne z najczęściej kupowanych przeze mnie swego czasu
ciastek. Wspaniałe z
bitą śmietaną i masą budyniową. Ponieważ jestem ich wielką fanką postanowiłam przygotować takie w domu. Okazuje się, że przygotowanie ich jest całkiem proste a smak rewelacyjny! Polecam bardzo!

Ciasto*:1 szklanka
wody125 g
margaryny do pieczenia1 szklanka
mąki pszennej4
jajkaWodę zagotować z
masłem. Do gotującej się
wody wsypać
mąkę i mieszać dokładnie (by się nie przypaliła) i gotować aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Wystudzić całkowicie! Gdy ciasto wystygnie zmiksować z
jajkami. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o szerokości 1cm. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać kółka o średnicy około 2,5cm. Można to zrobić łyżką. Piec w temp. 200st. C przez 20-25min. Ostudzić.Krem z
bitej śmietany:300ml
śmietany kremówki2-3 łyżki
cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno z
cukrem. Słodzić wg własnych upodobań. Przełożyć
śmietanę do rękawa cukierniczego z ostrą podłużną końcówką i nadziewać ptysie kremem. Można też przekroić ptysie i napełnić.Dodatkowo:
cukier puder do posypania lub s topiona
czekolada do polaniaUdekorować gotowe ptysie
cukrem pudrem lub zrobić esy floresy ze stopionej
czekolady.* Ptysie można przygotować dzień wcześniej i nadziewać przed podaniem by nie nasiąknęły zbyt mocno. Gotowych ptysiów najlepiej nie trzymać w lodówce.Smacznego:)