ßßß
Ciasto*:1 szklanka wody125 g margaryny do pieczenia1 szklanka mąki pszennej4 jajkaWodę zagotować z masłem. Do gotującej się wody wsypać mąkę i mieszać dokładnie (by się nie przypaliła) i gotować aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Wystudzić całkowicie! Gdy ciasto wystygnie zmiksować z jajkami. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o szerokości 1cm. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać kółka o średnicy około 2,5cm. Można to zrobić łyżką. Piec w temp. 200st. C przez 20-25min. Ostudzić.Krem z bitej śmietany:300ml śmietany kremówki2-3 łyżki cukru pudruŚmietanę ubić na sztywno z cukrem. Słodzić wg własnych upodobań. Przełożyć śmietanę do rękawa cukierniczego z ostrą podłużną końcówką i nadziewać ptysie kremem. Można też przekroić ptysie i napełnić.Dodatkowo:cukier puder do posypania lub s topiona czekolada do polaniaUdekorować gotowe ptysie cukrem pudrem lub zrobić esy floresy ze stopionej czekolady.* Ptysie można przygotować dzień wcześniej i nadziewać przed podaniem by nie nasiąknęły zbyt mocno. Gotowych ptysiów najlepiej nie trzymać w lodówce.Smacznego:)