ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec gruszkowo – lawendowy

Przekładaniec gruszkowo – lawendowy

nazwa

Wykonanie

Puszysty biszkopt przełożony kremem o smaku jesieni … budyniowa masa z dodatkiem puree z gruszek, białej czekolady i delikatną nutą pachnącej lawendy.
Składniki na biszkopt:
4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
½ szklanki mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Składniki na puree z gruszek
4 średnie gruszki
1 1/2 szklanki wody
1 anyż gwiazdkowaty
2 gałązki lawendy
kawałek kory cynamonu
2 łyżki cukru
puree z gruszek
1 budyń śmietanowy ugotowany z 400 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
100 g białej czekolady
100 g masła
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie biszkopt:
Do mniejszej miski przesiewamy mąk i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i ocet. Puszyste ciasto przekładamy na blachę (22 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wykonanie krem:
Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Gruszki przekładamy do rondla, zalewamy wodą i dodajemy cukier, anyż, cynamon oraz lawendę. Gotujemy do miękkość. Gruszki wyciągamy z syropu, w którym się gotowały i blendujemy na gładkie puree.
Mleko wlewamy do rondla, odlewamy ok.150 ml do większego kubka lub miseczki, dodajemy proszek budyniowy oraz dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, a następnie energicznie mieszając wlewamy rozrobioną w miseczce mieszaninę. Powstały budyń powinien być bardzo gęsty. Do gorącego budyniu dodajemy połamaną czekoladę mieszając do czasu, aż czekolada się rozpuści. Następnie wmieszujemy puree z gruszek i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy budyniowo-gruszkowej dodajemy masło, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na dolny blat rozkładamy przygotowana masę gruszkowo-lawendową i przykrywamy drugim blatem ciasta. Przekładańca wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/przekladaniec-gruszkowo-lawendowy