Wykonanie
Puszysty
biszkopt przełożony kremem o smaku jesieni … budyniowa masa z dodatkiem puree z
gruszek,
białej czekolady i delikatną nutą pachnącej lawendy.
Składniki na
biszkopt:4 duże
jajka (w temperaturze pokojowej)½ szklanki
mąki pszennej tortowej½ szklanki
mąki ziemniaczanej¾ szklanki
cukruszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
octuSkładniki na puree z
gruszek4 średnie
gruszki1 1/2 szklanki
wody1
anyż gwiazdkowaty2 gałązki lawendykawałek kory
cynamonu2 łyżki
cukrupuree z
gruszek1
budyń śmietanowy ugotowany z 400 ml
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
cukru100 g
białej czekolady100 g
masłaDodatkowo:
cukier puder do posypaniaWykonanie
biszkopt:Do mniejszej miski przesiewamy mąk i
proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Do ubitych
białek stopniowo dosypujemy
cukier i wrzucamy po jednym
żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i
ocet. Puszyste ciasto przekładamy na blachę (22 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Wykonanie krem:
Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Gruszki przekładamy do rondla, zalewamy
wodą i dodajemy
cukier,
anyż,
cynamon oraz lawendę. Gotujemy do miękkość.
Gruszki wyciągamy z
syropu, w którym się gotowały i blendujemy na gładkie puree.
Mleko wlewamy do rondla, odlewamy ok.150 ml do większego kubka lub miseczki, dodajemy proszek budyniowy oraz dodatkowo 2 łyżki
mąki ziemniaczanej i mieszamy. Pozostałe
mleko zagotowujemy z
cukrem, a następnie energicznie mieszając wlewamy rozrobioną w miseczce mieszaninę. Powstały
budyń powinien być bardzo gęsty. Do gorącego budyniu dodajemy połamaną
czekoladę mieszając do czasu, aż
czekolada się rozpuści. Następnie wmieszujemy puree z
gruszek i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy budyniowo-gruszkowej dodajemy
masło, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na dolny blat rozkładamy przygotowana masę
gruszkowo-lawendową i przykrywamy drugim blatem ciasta. Przekładańca wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!