Wykonanie
Na początek trochę słowotwórstwa. Do dziś ciacho według tego przepisu gościło na moim
stole wyłącznie jako jabłecznik. Zmiana
owoców automatycznie spowodowała zmianę nazwy i z jabłecznika zrobił się... grusznik :-).Ciasto jest niziutkie i w związku z tym mocno
owocowe. W przepisie widnieje
cynamon, ale tym razem z niego zrezygnowałam, gdyż wśród pożeraczy przewidywana była osoba
cynamonu nie cierpiąca. Mój grusznik to kolejny przykład ciasta ekspresowego i bardzo prostego w przygotowaniu.

Składniki na formę 25x30 cm:5-6
gruszek1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru100g
masła3
jaja1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietanycynamon do posypaniaWykonanie:
Masło ucieramy z
cukrem. Następnie kolejno dodajemy
jaja.
Potem wsypujemy obie
mąki przesiane wraz z
proszkiem do pieczenia, a na końcu
śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Wykładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ogonków i kroimy w dużą niedbałą kostkę. Mieszamy je z
cynamonem i układamy ciasno na cieście.Pieczemy 35-40 minut w temp. 160C.


Życzę Wam smacznego! :-)