Wykonanie
Pancakes, czy też placuszki, są świetnym pomysłem na śniadanie czy kolację. Są smaczne w każdej wersji, lecz te, które przedstawiam poniżej, są wyjątkowe. Podczas smażenia ozdabiamy je bowiem "spiralą"
cukrowo-
cynamonową, dzięki
czemu przypominają smak
cynamonowych bułeczek. Rzecz bardzo prosta w wykonaniu i pyszna. Jeden duży pancake wystarczy dla jednej osoby. Przepis na podstawie Recipegirl .
porcja na 3 pancakes/3 osoby:1 szklanka
mleka1 duże
jajko1/2 łyżeczki
soli1 szklanka
maki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenianadzienie
cynamonowe:4 łyżki
masła4 łyżki
cukru1 czubata łyżeczka
cynamonupolewa śmietanowa:4 łyżki gęstej
śmietany 12%4 łyżeczki
cukru pudruolej do smażenia1. Przy gotujemy nadzienie
cynamonowe:
masło rozpuszczamy na patelni lub w rondelku. Nie smażymy. do rozpuszczonego
masła dodajemy
cynamon i
cukier, mieszamy. Nadzienie powinno
mieć dość gęstą konsystencję.2. Mieszamy składniki polewy.3. Przygotowujemy pancakes:
mleko miksujemy z
jajkiem i
solą, dodajemy stopniowo przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia. Miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste jak kwaśna
śmietana.4. Na patelni o średnicy 16 cm rozgrzewamy łyżkę
oleju. Wlewamy 1/3 przygotowanego ciasta. Na powierzchni placuszka robimy spiralę
cynamonową.
Smażymy na małym ogniu, aż spód będzie rumiany a na wierzchu zaczną się tworzyć małe bąbelki. Wówczas, za pomocą
łopatki do naleśników, przewracamy zdecydowanym ruchem pancake na drugą stronę. Smażymy, aż druga strona będzie złota.Pozdajemy strona z
cynamonem do góry, polane słodka
śmietaną.