ßßß
porcja na 3 pancakes/3 osoby:1 szklanka mleka1 duże jajko1/2 łyżeczki soli1 szklanka maki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenianadzienie cynamonowe:4 łyżki masła4 łyżki cukru1 czubata łyżeczka cynamonupolewa śmietanowa:4 łyżki gęstej śmietany 12%4 łyżeczki cukru pudruolej do smażenia1. Przy gotujemy nadzienie cynamonowe: masło rozpuszczamy na patelni lub w rondelku. Nie smażymy. do rozpuszczonego masła dodajemy cynamon i cukier, mieszamy. Nadzienie powinno mieć dość gęstą konsystencję.2. Mieszamy składniki polewy.3. Przygotowujemy pancakes:mleko miksujemy z jajkiem i solą, dodajemy stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste jak kwaśna śmietana.4. Na patelni o średnicy 16 cm rozgrzewamy łyżkę oleju. Wlewamy 1/3 przygotowanego ciasta. Na powierzchni placuszka robimy spiralę cynamonową.
Smażymy na małym ogniu, aż spód będzie rumiany a na wierzchu zaczną się tworzyć małe bąbelki. Wówczas, za pomocą łopatki do naleśników, przewracamy zdecydowanym ruchem pancake na drugą stronę. Smażymy, aż druga strona będzie złota.Pozdajemy strona z cynamonem do góry, polane słodka śmietaną.