Wykonanie
Domownicy domagali się karpatki, więc nie miałam wyjścia. Nie znam osoby, która by jej nie lubiła, ani takiej która nie umiałaby lub chociaż nie próbowała jej upiec. Żeby trochę przełamać klasykę, dodałam
polewę czekoladową i
truskawki. Wyszło pysznie:) A dla mojego kochanego K. karpatkowe serduszko.
Ciasto:140 g
mąki1 szklanka
wody100 g
masła4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliWodę z
masłem zagotowujemy, dodajemy
mąkę z proszkiem,
sól, mieszamy drewnianą pałką, aż powstanie jednolita pulpa. Ciasto studzimy, dodajemy po jednym
jajku, miksując. Dzielimy na dwie części, rozsmarowujemy na papierze, pieczemy ok 20 minut w 200*C, następnie temperaturę zmniejszamy do 170*C i suszymy jeszcze 10-15 minut.Krem:2
żółtka1/2 l
mleka3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki kukurydzianej1/2 szklanki
cukru3/4 kostki
masłaZ
mleka odlewamy 1/2 szklanki
mleka, resztę zagotowujemy. Zimne
mleko mieszamy z
żółtkami,
mąkami i
cukrem. Wlewamy na gotujące
mleko i gotujemy
budyń. Studzimy a następnie miksujemy z roztartą
margaryną. Kremem przekładamy blaty, trochę kremu odkładamy.Dodatkowo:200 g
truskawek1/2 tabliczki
czekolady1 łyżka
mlekacukier puderCiasto posypujemy pudrem,
czekoladę topimy z
mlekiem, robimy na cieście paski. Ciasto kroimy na kawałki, na każdy kawałek nakładamy odrobinę kremu i połówkę
truskawki.