ßßß


Ciasto:140 g mąki1 szklanka wody100 g masła4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliWodę z masłem zagotowujemy, dodajemy mąkę z proszkiem, sól, mieszamy drewnianą pałką, aż powstanie jednolita pulpa. Ciasto studzimy, dodajemy po jednym jajku, miksując. Dzielimy na dwie części, rozsmarowujemy na papierze, pieczemy ok 20 minut w 200*C, następnie temperaturę zmniejszamy do 170*C i suszymy jeszcze 10-15 minut.Krem:2 żółtka1/2 l mleka3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki kukurydzianej1/2 szklanki cukru3/4 kostki masłaZ mleka odlewamy 1/2 szklanki mleka, resztę zagotowujemy. Zimne mleko mieszamy z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlewamy na gotujące mleko i gotujemy budyń. Studzimy a następnie miksujemy z roztartą margaryną. Kremem przekładamy blaty, trochę kremu odkładamy.Dodatkowo:200 g truskawek1/2 tabliczki czekolady1 łyżka mlekacukier puderCiasto posypujemy pudrem, czekoladę topimy z mlekiem, robimy na cieście paski. Ciasto kroimy na kawałki, na każdy kawałek nakładamy odrobinę kremu i połówkę truskawki.