ßßß



Składniki na biszkopt:4 duże jajka (w temperaturze pokojowej)½ szklanki mąki pszennej tortowej½ szklanki mąki ziemniaczanej¾ szklanki cukruszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuSkładniki na puree z gruszek4 średnie gruszki1 1/2 szklanki wody1 anyż gwiazdkowaty2 gałązki lawendykawałek kory cynamonu2 łyżki cukrupuree z gruszek1 budyń śmietanowy ugotowany z 400 ml mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki cukru100 g białej czekolady100 g masłaDodatkowo:cukier puder do posypaniaWykonanie biszkopt:Do mniejszej miski przesiewamy mąk i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dosypujemy cukier i wrzucamy po jednym żółtku, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i ocet. Puszyste ciasto przekładamy na blachę (22 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Wykonanie krem:Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Gruszki przekładamy do rondla, zalewamy wodą i dodajemy cukier, anyż, cynamon oraz lawendę. Gotujemy do miękkość. Gruszki wyciągamy z syropu, w którym się gotowały i blendujemy na gładkie puree.Mleko wlewamy do rondla, odlewamy ok.150 ml do większego kubka lub miseczki, dodajemy proszek budyniowy oraz dodatkowo 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, a następnie energicznie mieszając wlewamy rozrobioną w miseczce mieszaninę. Powstały budyń powinien być bardzo gęsty. Do gorącego budyniu dodajemy połamaną czekoladę mieszając do czasu, aż czekolada się rozpuści. Następnie wmieszujemy puree z gruszek i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy budyniowo-gruszkowej dodajemy masło, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na dolny blat rozkładamy przygotowana masę gruszkowo-lawendową i przykrywamy drugim blatem ciasta. Przekładańca wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!