Wykonanie
Szybki i łatwy przepis na piernik. Nie wymaga długiego leżakowania.

Składniki:3
jajka3/4 szklanki
cukru pudru3 szklanki
mąki pszennej (u mnie 500g)200g płynnego
miodu1 szklanka kwaśnej
śmietany lub
jogurtu naturalnego200g
margaryny1 łyżeczka
sody oczyszczonej20 g
przyprawy do piernika lub domowej
przyprawy do piernika1 łyżka
kakao2 łyżki zimnej
wodybakalie (pominęłam)Polewa:50g
margaryny25g
kakao60g
cukru pudru1 łyżka
mlekaDodatkowo:200 g
powideł śliwkowychWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sodę, przeprawę do piernika i
kakao. Mieszamy i odstawiamy. Foremkę keksówkę o długości ok.30 cm smarujemy
margaryną i wysypujemy
mąka. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.W większej misce ucieramy
margarynę z
cukrem pudrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo
żółtka,
śmietanę,
miód i
wodę. Następnie dodajemy
mąkę, mieszamy szpatułką i miksujemy do połączenia składników. Ciasto odstawiamy, w tym czasie ubijamy
białka na sztywna pianę. Ubite
białka dodajemy do ciast i delikatnie mieszamy. Piernikowe ciasto przekładamy do keksówki. Ciasto przecinamy wzdłuż
ostrym nożem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C, pieczemy ok. 70 minut sprawdzając, do suchego patyczka (ciasto będzie dobre, gdy patyczek będzie suchy). Piernik zostawiamy w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.Piernik kroimy wzdłuż na trzy części i smarujemy powidłami, przeciskamy każdą warstwę.
Polewa czekoladowa:Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w małym rondelku i rozpuszczamy na małej mocy palnika, nie doprowadzamy do wrzenia! Dokładnie mieszamy i polewamy piernik.Smacznego!


Przepis z książki: „103 ciasta siostry Anastazji”