ßßß
Składniki:3 jajka3/4 szklanki cukru pudru3 szklanki mąki pszennej (u mnie 500g)200g płynnego miodu1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego200g margaryny1 łyżeczka sody oczyszczonej20 g przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika1 łyżka kakao2 łyżki zimnej wodybakalie (pominęłam)Polewa:50g margaryny25g kakao60g cukru pudru1 łyżka mlekaDodatkowo:200 g powideł śliwkowychWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, przeprawę do piernika i kakao. Mieszamy i odstawiamy. Foremkę keksówkę o długości ok.30 cm smarujemy margaryną i wysypujemy mąka. Odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek.W większej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka, śmietanę, miód i wodę. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy szpatułką i miksujemy do połączenia składników. Ciasto odstawiamy, w tym czasie ubijamy białka na sztywna pianę. Ubite białka dodajemy do ciast i delikatnie mieszamy. Piernikowe ciasto przekładamy do keksówki. Ciasto przecinamy wzdłuż ostrym nożem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C, pieczemy ok. 70 minut sprawdzając, do suchego patyczka (ciasto będzie dobre, gdy patyczek będzie suchy). Piernik zostawiamy w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.Piernik kroimy wzdłuż na trzy części i smarujemy powidłami, przeciskamy każdą warstwę.Polewa czekoladowa:Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w małym rondelku i rozpuszczamy na małej mocy palnika, nie doprowadzamy do wrzenia! Dokładnie mieszamy i polewamy piernik.Smacznego!
Przepis z książki: „103 ciasta siostry Anastazji”