Wykonanie
Tradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia w każdym domu unosi się zapach pierniczków. Dzisiaj przygotowałam niezwykle proste i smaczne pierniczki . Są miękkie i lekko kruche. Najwięcej radości sprawia ozdabianie ich lukrem. Zawsze staram się, aby każdy pierniczek miał inny wzór. Ozdabianie to świetna zabawa.

Składniki:Przepis na ok. 100 pierniczków.80 dag
mąki pszennej4 duże
jajka25 dag
cukru pudru20 dag roztopionej
margaryny "
Kasia"20 dag
miodu2 łyżki
przyprawy do piernika2 łyżki
kakao2 łyżeczki
sodyWszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej
mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki.
Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu możemy je ozdobić lukrem. Ja
lukier robię z jednego
białka i półtorej szklanki
cukru pudru. Miksuję uważając, żeby nie było grudek.Smacznego!



