Wykonanie
Mazurek posmarowany masą
chałwową, której
słodycz doskonale przełamuje lekko kwaśna
konfitura wiśniowa. Całość zalana dużą ilością delikatnej
polewy czekoladowej na bazie
jogurtu naturalnego. Wierzch przyozdobiony chrupiącymi
orzechami włoskimi.
Składniki na ciasto ( ciasta starczy na 2 formy średnicy 30 cm; pozostałe składniki podałam na 1 mazurka)250 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru200 g
masła1
jajkoSkładniki na masę
chałwową:1 paczka budyniu
waniliowego1 ½ szklanki
mleka2 łyżki
cukru pudru50 g
masła50 g
chałwy waniliowejDodatkowo:2 szklanki
orzechów włoskich½ szklanki
konfitury wiśniowejPolewa czekoladowa7 łyżek
cukru3 łyżki
kakao100 g
masła5 łyżek
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
żelatyny2 łyżki gorącej
wody do rozpuszczenia
żelatynyWykonanie:Ciasto
Mąkę razem z
cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm i przekładamy na blachę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 25-30 minut.Masa budyniowa
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszamy jednak ilość
mleka do 1 i ½ szklanki.
Budyń odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Do wystudzonej masy budyniowej oddajemy rozkruszoną
chałwę,
masło,
cukier puder, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Polewa czekoladowaŻelatynę zalewamy gorąca
wodą, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier i
kakao, dodajemy
jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy
żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki. Odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała. W tym czasie na suchej patelni prażymy
orzechy.Na upieczone, kruche ciasto rozkładamy masę
chałwową, a następnie
konfiturę wiśniową, na wierzch wylewamy tężejąca
polewę czekoladową. Mazurka dekorujemy
orzechami włoskimi.Smacznego!