Wykonanie
Kruche ciasto mazurka …
karmelowy sos al’a
toffi … chrupiacę
orzechy …
mleczną polewą czekoladową …WESOŁYCH ŚWIĄT !!!
Składniki na ciasto (przepis na blachę o wymiarach ok. 30*30 cm)250 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru200 g
masła1
jajkoSkładniki na
sos karmelowy:160 g
cukru50 ml
wody45 ml
śmietany kremówki50 g
masłaDodatkowo:200
orzeszków ziemnych (uprażonych, niesolonych)4-5 kostek
gorzkiej czekoladyPolewa czekoladowa10 łyżek
cukru2 łyżki ciemnego
kakao100 g
masła6 łyżek
jogurtu naturalnego5 łyżeczek
żelatyny3 łyżki gorącej
wody do rozpuszczenia
żelatynyWykonanie:Ciasto
Mąkę razem z
cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 20-25 minut.
Sos karmelowyW małym rondlu zagotowujemy
wodę z
cukrem, mieszamy do czasu, aż
cukier się rozpuści. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 15 – 20 minut (nie mieszamy), aż
cukier zacznie się karmelizować (nabierać złotego koloru). Rondel zestawimy z ognia, dolewamy
śmietanę i dodajemy
masło, mieszamy (uwaga! masa po oddaniu
śmietany będzie się mocno pienić). Do
sosu karmelowego dodajemy
orzeszki ziemne. Mieszamy.Na spód z kruchego ciasta wylewamy masą karmelową z
orzechami i wstawiamy do lodówki.
Polewa czekoladowaŻelatynę zalewamy gorącą
wodą, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier i
kakao, dodajemy
jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy
żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki. Odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.Mazurka wyciągamy z lodówki, zalewamy tężejącą już
polewą czekoladową i dekorujemy
orzechami oraz posiekaną
gorzką czekoladą.Smacznego!