ßßß


Składniki na ciasto (przepis na blachę o wymiarach ok. 30*30 cm)250 g mąki pszennej50 g cukru pudru200 g masła1 jajkoSkładniki na sos karmelowy:160 g cukru50 ml wody45 ml śmietany kremówki50 g masłaDodatkowo:200 orzeszków ziemnych (uprażonych, niesolonych)4-5 kostek gorzkiej czekoladyPolewa czekoladowa10 łyżek cukru2 łyżki ciemnego kakao100 g masła6 łyżek jogurtu naturalnego5 łyżeczek żelatyny3 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatynyWykonanie:CiastoMąkę razem z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 20-25 minut.Sos karmelowyW małym rondlu zagotowujemy wodę z cukrem, mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 15 – 20 minut (nie mieszamy), aż cukier zacznie się karmelizować (nabierać złotego koloru). Rondel zestawimy z ognia, dolewamy śmietanę i dodajemy masło, mieszamy (uwaga! masa po oddaniu śmietany będzie się mocno pienić). Do sosu karmelowego dodajemy orzeszki ziemne. Mieszamy.Na spód z kruchego ciasta wylewamy masą karmelową z orzechami i wstawiamy do lodówki.Polewa czekoladowaŻelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki. Odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.Mazurka wyciągamy z lodówki, zalewamy tężejącą już polewą czekoladową i dekorujemy orzechami oraz posiekaną gorzką czekoladą.Smacznego!