ßßß



Składniki:3 szklanki mąki pszennej1 szklanka mleka1 szklanka wody gazowanej1 jajko1 łyżka cukru1 łyżeczka olejuszczypta soliPolewa czekoladowa4 łyżki cukru3 łyżki kakao1 łyżka masła (ok. 50 g)2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka żelatyny1 łyżka gorącej wody do rozpuszczenia żelatynyDodatkowo:olej do smażenia200g masy gotowej kajmakowej200 g musu jabłkowegoWykonanie:Do wysokiego naczynia przesiewamy mąkę, wlewamy mleko, wodę gazowaną, olej, wbijamy jajko oraz dodajemy cukier i sól. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być dość płynne, w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy wody.Patelnie rozgrzewamy, wlewamy kropelkę oleju i rozcieramy ją po całej patelni za pomocą pędzla spożywczego (patelnię nie smarujemy za każdym razem piekąc kolejnego naleśnika). Na patelni układamy formę do pieczenia naleśników (ja zastosowałam foremkę silikonową w kształcie serca, ale można piec naleśniki bez formy, należy tylko, w miarę możliwości rozlewać ciasto o jednakowej średnicy). Naleśniki odstawiamy do przestygnięcia.Polewa czekoladowa (przepis na polewę znalazłam na stronie Moje Wypieki)Żelatynę zalewamy gorąca woda, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.Naleśniki smarujemy masą kajmakową i musem jabłkowym formując małe torciki. Wierzch polewamy czekoladowa polewą.Smacznego!