Wykonanie
Puszyste naleśniki w kształcie
serca … posmarowane słodką masą kajmakową … przełożone
musem jabłkowym … oblane przecudną
polewą czekoladową. Idealny deser na walentynkowy wieczór …
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mleka1 szklanka
wody gazowanej1
jajko1 łyżka
cukru1 łyżeczka
olejuszczypta
soliPolewa czekoladowa4 łyżki
cukru3 łyżki
kakao1 łyżka
masła (ok. 50 g)2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
żelatyny1 łyżka gorącej
wody do rozpuszczenia
żelatynyDodatkowo:
olej do smażenia200g masy gotowej kajmakowej200 g
musu jabłkowegoWykonanie:Do wysokiego naczynia przesiewamy
mąkę, wlewamy
mleko,
wodę gazowaną,
olej, wbijamy
jajko oraz dodajemy
cukier i
sól. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być dość płynne, w razie potrzeby dosypujemy
mąki lub dolewamy
wody.Patelnie rozgrzewamy, wlewamy kropelkę
oleju i rozcieramy ją po całej patelni za pomocą pędzla spożywczego (patelnię nie smarujemy za każdym razem piekąc kolejnego naleśnika). Na patelni układamy formę do pieczenia naleśników (ja zastosowałam foremkę silikonową w kształcie
serca, ale można piec naleśniki bez formy, należy tylko, w miarę możliwości rozlewać ciasto o jednakowej średnicy). Naleśniki odstawiamy do przestygnięcia.
Polewa czekoladowa (przepis na polewę znalazłam na stronie Moje Wypieki)
Żelatynę zalewamy gorąca
woda, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier i
kakao, dodajemy
jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy
żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała.Naleśniki smarujemy masą kajmakową i
musem jabłkowym formując małe torciki. Wierzch polewamy
czekoladowa polewą.Smacznego!