Wykonanie
Zebrałam wszystkie swoje dania ze
szparagami bo sezon na te warzywa zaczął się w tym roku wcześniej niż zwykle. Nie ma tego dużo ani nie są jakieś wymyślne bo długo nie mogłam się do nich przekonać. Dziś już wiem, że mają ciekawy smak i można z nich zrobić szybko coś dobrego. No i zdecydowanie bardziej lubię zielone.
Szparagi to delikatne warzywo. Są chrupiące albo mięciutkie w zależności od metody przygotowania. Można je smażyć, gotować, piec, grillować a nawet jeść na surowo. Są zdrowe i pyszne więc warto po nie sięgnąć. I nie ociągać się - na rynku są dość krótko ! Kochajmy je bo tak szybko odchodzą...Może dzięki temu zestawieniu ktoś przygotuje
szparagi pierwszy raz i zakocha się w nich na zawsze ? Może powstaną jakieś inne pyszności
szparagowe i zechcecie podzielić się ze mną przepisem na nie ?

Moje dania ze
szparagami
Zupa szparagowa wiosenna

Zupa jarzynowa z
młodych warzyw

Chłodnik
truskawkowy ze
szparagami
Botwinka bardzo wiosenna ze
szparagami i
jajkiem
Roladki
schabowe ze
szparagami i bukietem warzyw

Roladki
schabowe i bukiet jarzyn
Kurczak pieczony z młodymi warzywami
Sałatka z surowych
szparagów z
jajkiem w koszulce
Szparagi z
jajem
Omlet ze
szparagami
Koszyczki kataifi z
kurczakiem i
szparagami
Tartinki z
truskawkami,
szparagami i
serem
Sałatka z
mizuny ze
szparagami,
pomidorami i
serem
Sałatka z
tuńczykiem,
szparagami,
jajkiem i
sosem jogurtowo-
musztardowym
Sałatka ze
szpinaku ze
szparagami,
groszkiem i różowym sosem
Sałatka ze
szparagami i
jajkami przepiórczymi
Sałatka z grillowanymi
szparagami
Sałatka ze
szparagów, różyczek i
sera
Makaron casarecce z pesto
szparagowym i peccorino
Łosoś grillowany na grzance z warzywami

Pizza z młodymi warzywami
Tarta ze
szparagami,
marchewką i
serem korycińskimCiąg dalszy nastąpi ...