ßßß Cookit - przepis na Kurczak z kapustą i kminkiem w sosie musztardowym

Kurczak z kapustą i kminkiem w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

Styczeń był dla mnie zabieganym miesiącem, pełnym zmian, pracy i nowych doświadczeń, dlatego też nie miałam czasu na wyszukane wpisy. Nie oznacza to jednak, że przestałam gotować. Wręcz przeciwnie, kuchni poświęcam tyle samo czasu co poprzednio. Na dziś przygotowałam proste danie z mojej ulubionej książki kucharskiej, z przepisu, którym pragnę się z Wami podzielić. Siostra uwielbia kurczaka, więc tym razem zrobiłam danie rodzinne. Delikatne, lekkie, a zarazem sycące. Ta potrawa z jednego garnka to porządna porcja dla najwybredniejszego podniebienia. :)
Składniki:
4 piersi kurczaka (każda o wadze około 175g)
1/2 płaskiej łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz czarny
15 g masła
1 łyżka oliwy
1 średniej wielkości cebula, obrana i cienko pokrojona w plasterki
450 g białej kapusty, grubo poszatkowanej
1 płaska łyżeczka nasion kminku
2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
150 ml mleka
570 ml wywaru z kurczaka
2 średniej wielkości jabłka deserowe, obrane i pokrojone w plasterki
115g makaronu "orzo"
3/4 płaskiej łyżki musztardy Dijon
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
gałązka świeżego kopru do przybrania/ posiekany koperek
Przygotowanie:
Natrzeć piersi kurczaka solą i odrobiną pieprzu. Podgrzać masło i oliwę w dużym żaroodpornym naczyniu i podsmażyć porcje kurczaka przez 2-3 minuty z każdej strony, aż zmienią kolor. Wyjąć piersi z kurczaka na talerz.
Do naczynia wrzucić cebulę i obsmażyć ją aż do zeszklenia, ciągle mieszając. Następnie dodać kminek, kapustę, przykryć naczynie i smażyć całość przez 5 minut, czasem mieszając.
Rozprowadzić mąkę kukurydzianą w mleku, do zawiesiny dodać bulion i wlać do naczynia. Wrzucić jabłka i makaron, a potem doprowadzić potrawę do wrzenia. Gotować mieszając przez około 2 minuty, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. Dodać musztardę, ułożyć piersi z kurczaka na warstwie warzyw i makaronu, a następnie przykryć. Gotować, łagodnie podgrzewając potrawę przez około 20 minut (co jakiś czas lekko zamieszać, żeby na dnie potrawa nie uległa przypaleniu), aż kurczak będzie miękki.
Pod koniec gotowania dodać kwaśną śmietanę i posiekany koper. Potrawę podawać przybraną świeżym koperkiem, z pieczywem pełnoziarnistym (lub gorącym tostem).
Przepis pochodzi z książki: "Jedno smaczne danie" Reader's Digest"
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_123_kurczak-z-kapusta-i-kminkiem-w-sosie-musztardowym.html