Wykonanie
Styczeń był dla mnie zabieganym miesiącem, pełnym zmian, pracy i nowych doświadczeń, dlatego też nie miałam czasu na wyszukane wpisy. Nie oznacza to jednak, że przestałam gotować. Wręcz przeciwnie, kuchni poświęcam tyle samo czasu co poprzednio. Na dziś przygotowałam proste danie z mojej ulubionej książki kucharskiej, z przepisu, którym pragnę się z
Wami podzielić. Siostra uwielbia
kurczaka, więc tym razem zrobiłam danie rodzinne. Delikatne, lekkie, a zarazem sycące. Ta potrawa z jednego garnka to porządna porcja dla najwybredniejszego podniebienia. :)Składniki:4
piersi kurczaka (każda o wadze około 175g)1/2 płaskiej łyżeczki
soliświeżo zmielony
pieprz czarny15 g
masła1 łyżka
oliwy1 średniej wielkości
cebula, obrana i cienko pokrojona w plasterki450 g
białej kapusty, grubo poszatkowanej1 płaska łyżeczka nasion
kminku2 płaskie łyżeczki
mąki kukurydzianej150 ml
mleka570 ml
wywaru z kurczaka2 średniej wielkości
jabłka deserowe, obrane i pokrojone w plasterki115g
makaronu "orzo"3/4 płaskiej łyżki
musztardy Dijon4 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżka świeżego
koperku, posiekanegogałązka świeżego
kopru do przybrania/ posiekany
koperekPrzygotowanie:Natrzeć
piersi kurczaka solą i odrobiną
pieprzu. Podgrzać
masło i
oliwę w dużym żaroodpornym naczyniu i podsmażyć porcje
kurczaka przez 2-3 minuty z każdej strony, aż zmienią kolor. Wyjąć
piersi z kurczaka na talerz.Do naczynia wrzucić
cebulę i obsmażyć ją aż do zeszklenia, ciągle mieszając. Następnie dodać
kminek,
kapustę, przykryć naczynie i smażyć całość przez 5 minut, czasem mieszając.Rozprowadzić
mąkę kukurydzianą w
mleku, do zawiesiny dodać
bulion i wlać do naczynia. Wrzucić
jabłka i
makaron, a
potem doprowadzić potrawę do wrzenia. Gotować mieszając przez około 2 minuty, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. Dodać
musztardę, ułożyć
piersi z kurczaka na warstwie warzyw i
makaronu, a następnie przykryć. Gotować, łagodnie podgrzewając potrawę przez około 20 minut (co jakiś czas lekko zamieszać, żeby na dnie potrawa nie uległa przypaleniu), aż
kurczak będzie miękki.Pod koniec gotowania dodać kwaśną
śmietanę i posiekany
koper. Potrawę podawać przybraną świeżym
koperkiem, z
pieczywem pełnoziarnistym (lub gorącym tostem).
Przepis pochodzi z książki: "Jedno smaczne danie" Reader's Digest"