Wykonanie
Lubicie
ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety mielone z
łososia. Kotlety mielone z
ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję kotlety mielone z
łososia z ziemniaczanym puree i
sosem chrzanowo koperkowym.
Łosoś często gości na moim
stole, choć lubię i inne
ryby.
Łosoś to tłusta
ryba, zawierająca nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli tak zwane omega 3. Lubię mieszać różne gatunki ryb. Do
łososia świetnie pasują białe, chude
ryby.
Kotlety mielone z
łososiaSkładniki:10 kotletów600 g fileta
łososia400 g
białej ryby1
jajko2 łyżki drobno pokrojonych
kaparów1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka posiekanego
szczypiorkusól i
pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos chrzanowo koperkowy200 ml
majonezu domowej roboty, tutaj przepis1 łyżka świeżo utartego
chrzanu1 łyżka
koperku2 łyżki
jogurtusól do smaku
Przepuść połowę
łososia i całą białą przez maszynkę. Resztę
łososia pokrój w kostkę. Dodaj
jajko,
kapary sól i
pieprz, wymieszaj farsz. Uformuj 10 okrągłych kotletów i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż kolety w dosyć wysokiej temperaturze przez około 3 minuty po każdej stronie.W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Podaj kotlety
rybne z ziemniacznym puree,
zieloną sałatka, u mnie
jarmuż i sosem.Polecane przepisy
Makaron z pesto,
krewetkami i
łososiemTort
krewetkowo łososiowy ala cheesecake
Łosoś z grilla z lekką
sałatkąTerrina z
dorsza i
łososia i
szafranowy sos na zimno
Łosoś smażony w
sezamie