Wykonanie
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Ja jak zwykle jestem zaskoczona, że to już za tydzień. Po woli testuję pomysły na potrawy, które mogłyby znaleźć się na świątecznym
stole. Trudno wyobrazić sobie to święto bez
jajek. One stanowią najważniejszy element wśród dań. Święconka, pisanki,
jajka na twardo i co jeszcze… Polecam
jajka faszerowane na dwa sposoby. Pierwszy dla miłośników klasyki – z
szynką oraz
szczypiorkiem, drugi dla szukających trochę mniej polskiego smaku – z
wędzonym łososiem,
szczypiorkiem i
kaparami.Przepis na
jajka faszerowane z
szynką i
szczypiorkiem :4
jaja na twardo6 plasterków
szynki (małych)
szczypiorek2-3 łyżki
majonezusól,
pieprzJaja obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Delikatnie wyjmujemy
żółtko, które następnie wrzucamy do miseczki.
Szczypior siekamy,
szynkę drobno kroimy. Widelcem rozgniatamy
żółtka, dodajemy
majonez,
sól pieprz i dokładnie mieszamy. Następnie dorzucamy
szynkę i
szczypior i ponownie mieszamy. Pastę nakładamy na
białko jaja i przyozdabiamy
szczypiorkiem.Przepis na
jajka faszerowane z
łososiem,
szczypiorkiem oraz
kaparami :4
jaja na twardo1 plaster
łososiaszczypiorekkapary2-3 łyżki
majonezusól,
pieprzJaja obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Delikatnie wyjmujemy
żółtko, które następnie wrzucamy do miseczki.
Szczypior siekamy,
łososia kroimy w paseczki. Widelcem rozgniatamy
żółtka, dodajemy
majonez,
sól pieprz i dokładnie mieszamy. Pastę nakładamy na
białko jaja, wbijamy w nią 2-3
kapary, okrywamy paskiem
łososia i przyozdabiamy
szczypiorkiem.