ßßß
Przepis na gofry belgijskieSkładniki: na 12 gofrów, u mnie gofrownica w kształcie serca400 ml letniego mlekakuleczka świeżych drożdży, wielkości zielonego groszku1 łyżeczka waniliowej pasty3 łyżki cukru1 łyżeczka otartej skórki z cytryny2 jajka, żółtka i białka oddzielnieszczypta soli280 g pszennej mąki100 g roztopionego masła
Rozetrzyj drożdże w cukrze, dodaj letnie mleko, mąkę, wanilię, cytrynową skórkę, żółtka i zmiksuj. Dodaj teraz przestudzone masło i zmiksuj raz. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ubij pianę z białek i lekko wymieszaj z ciastem. Ciasto jest dosyć rzadkie i łatwo się nakłada. Wysmaruj gofrownicę olejem lub masłem przed pierwszym pieczeniem. Piecz gofry na złoty kolor.Polecane przepisyGofry z nutellą i kremem cappuccinoGofry z kardamonemGofry paleo migdałoweChrupiące gofry z poziomkowymi lodamiNajlepsze sniadanie gofry dyniowe o smaku piernikowym