ßßß Cookit - przepis na Gofry belgijskie drożdżowe

Gofry belgijskie drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj jest międzynarodowy dzień gofra, więc drodzy Panie i Panowie pieczemy gofry . Pokusiłam się dzisiaj na gofry belgijskie, a więc gofry drożdżowe. Możecie sobie wyobrazić radość mojego dziecka, kiedy wróci ze szkoły, a tu czekają na niego świeżo upieczone, pachnące cytryną i wanilią gofry .
Przepis na gofry belgijskie
Składniki: na 12 gofrów, u mnie gofrownica w kształcie serca
400 ml letniego mleka
kuleczka świeżych drożdży, wielkości zielonego groszku
1 łyżeczka waniliowej pasty
3 łyżki cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
szczypta soli
280 g pszennej mąki
100 g roztopionego masła
Rozetrzyj drożdże w cukrze, dodaj letnie mleko, mąkę, wanilię, cytrynową skórkę, żółtka i zmiksuj. Dodaj teraz przestudzone masło i zmiksuj raz. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ubij pianę z białek i lekko wymieszaj z ciastem. Ciasto jest dosyć rzadkie i łatwo się nakłada. Wysmaruj gofrownicę olejem lub masłem przed pierwszym pieczeniem. Piecz gofry na złoty kolor.
Polecane przepisy
Gofry z nutellą i kremem cappuccino
Gofry z kardamonem
Gofry paleo migdałowe
Chrupiące gofry z poziomkowymi lodami
Najlepsze sniadanie gofry dyniowe o smaku piernikowym
Źródło:http://codojedzenia.pl/gofry-belgijskie-drozdzowe