Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 24(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
cukier 90 gramów
kardamon 0,5 łyżek deserowych
masło 150 gramów
mleko 330 mililitrów
drożdże 50 gramów
sól 0,5 łyżek deserowych
żółtko 1 sztuk
mleko 200 mililitrów
mąka 2 łyżek stołowych
cukier 1,5 łyżek stołowych
białko 1 sztuk
cukier 100 gramów
migdały mielone 50 gramówWykonanie:Ciasto: 150g
masła rozpuścić w rondlu, dodać 330ml
mleka podgrzać. Doi dużej miski przesiać 500g
mąki, dodać 90g
cukru, 1/2 łyżeczki
soli,
kardamon,
mleko z
masłem i
drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego
mleka. Wyrobić gładkie jednolite ciasto i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Uformować z ciasta wałek i podzielić na 24 części, formować bułeczki. Połowę bułeczek nadziewać przed upieczeniem masą
migdałową, drugą połowę po upieczeniu masą jajeczną. Pie bułeczki 12 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.Nadzienie: masa migdałowa: mielone
migdały wymieszać z 100g
cukru i jednym
białkiem. Nadziewać bułeczki przed upieczeniem.Nadzienie: krem jajeczny: 2 łyżki
mąki wymieszać z 200ml
mleka, 1
żółtkiem i 1,5 łyżkami
cukru, zagotować i wystudzić. Bułeczki nadziewać po upieczeniu zimnym kremem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia Polska
Pieczywo weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: