ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 24(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówcukier 90 gramówkardamon 0,5 łyżek deserowychmasło 150 gramówmleko 330 mililitrówdrożdże 50 gramówsól 0,5 łyżek deserowychżółtko 1 sztukmleko 200 mililitrówmąka 2 łyżek stołowychcukier 1,5 łyżek stołowychbiałko 1 sztukcukier 100 gramówmigdały mielone 50 gramówWykonanie:Ciasto: 150g masła rozpuścić w rondlu, dodać 330ml mleka podgrzać. Doi dużej miski przesiać 500g mąki, dodać 90g cukru, 1/2 łyżeczki soli, kardamon, mleko z masłem i drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Wyrobić gładkie jednolite ciasto i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Uformować z ciasta wałek i podzielić na 24 części, formować bułeczki. Połowę bułeczek nadziewać przed upieczeniem masą migdałową, drugą połowę po upieczeniu masą jajeczną. Pie bułeczki 12 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.Nadzienie: masa migdałowa: mielone migdały wymieszać z 100g cukru i jednym białkiem. Nadziewać bułeczki przed upieczeniem.Nadzienie: krem jajeczny: 2 łyżki mąki wymieszać z 200ml mleka, 1 żółtkiem i 1,5 łyżkami cukru, zagotować i wystudzić. Bułeczki nadziewać po upieczeniu zimnym kremem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPieczywo weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: