Wykonanie
Kolejna dyniowa babka na odmianę z marcepanem i
pistacjami. Lubię piec babki. Jest tyle rodzai foremek do babek… chciałabym
mieć wszystkie! Muszę zdradzić Wam tajemnicę, że oprócz pasji do słodkich wypieków mam również pasję do chomikowania kuchennych akcesoriów. Kuchenne szafki pękają w szwach…pomyśleć, że 5 lat temu powiększałam kuchnię…

Ale wracając do dyniowej babki. Podobnie jak każde
dyniowe ciasto tak i dyniowa babka jest bardzo wilgotna, aczkolwiek do babki raczej miksuję
jajka z
cukrem. Dyniowa babka jest wtedy wciąż wilgotna ale mniej krusząca i wtedy można łatwo ją pokroić. Postanowiłam nadziać babkę marcepanowo
pistacjową kostką. Taką kostkę można zrobić z
orzechów lub
suszonych owoców. Wybrałam
pistacje. Również do babki użyłam świeżej dyni crown prince . Całość udekorowałam
czekoladową polewą i
pistacjami. Polecam ciasto na niedzielę!

Babka dyniowa z marcepanem i
pistacjamiSkładniki:foremka z kominkiem o pojemności 1 , 5 l250 g
mąki2 łyżki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
waniliowego extraktu130 g
cukru3
jajka1 ½ dl
oleju250 g utartej dyni240 g marcepanu100 g obranych
pistacji1 łyżka ciemnego
rumuCzekoladowa polewa100 g
czekolady1 łyżka
śmietanki2 łyżki pokruszonych
pistacji do posypania

Pokrój
pistacje, wymieszaj z
rumem i marcepanem. Uformuj placek och grubości 2 cm. Pozostaw na desce do krojenia na godzinę (masa lekko obeschnie) po czym pokrój w kostkę.Zmiksuj
jajka z
cukrem i
waniliowym extraktem. Dodaj
olej i zmiksuj jeszcze raz. Utrzyj
dynię na tarce o małych oczkach i dodaj do jajecznej masy. Przesiej
mąkę z proszkiem i wymieszaj lekko z masą. N akoniec dodaj marcepanowo
pistacjową kostkę i lekko wymieszaj. Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej
mąką formy. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej w zależności od piekarnika ) przez około 40 minut. Ostudź ciasto w foremce, po czym wyjmij na półmisek do góry nogami. Ciasto łatwo odchodzi od brzegów. Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej. Dodaj
śmietankę i wymieszaj. Posmaruj wierzch ciasta polewą i posyp
orzechami.Polecane przepisyKrajanka
dyniowo czekoladowa i przepis miesiąca