Wykonanie
Tą babeczkę przygotowałam na święta. Upiekłam ją w dużej foremce oraz parę sztuk małych do wielkanocnego koszyczka. Dodatek
oleju sprawił, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Znakomita do
kawki czy
herbatki :)

SKŁADNIKI5 dużych
jajek;1 szklanka
cukru;2 szklanki
mąki krupczatki;1 łyżka
mąki ziemniaczanej;1 szklanka
oleju;1 łyżka ekstraktu
waniliowego;3 łyżeczki
proszku do pieczenia;dodatkowo
polewa czekoladowa.WYKONANIE
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszysta masę. Dodajemy porcjami
mąki zmieszanej z proszkiem. Później wlewamy
olej i ekstrakt dokładnie mieszając (masa jest bardzo gęsta).
Białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta dokładamy ubite
białka i delikatnie łączymy. Przelewamy ciasto do formy babkowej. Pieczemy w 160 stopniach przez około 60 minut. Polewamy
polewą czekoladową.