ßßß Cookit - przepis na Babka z oranżadą

Babka z oranżadą

nazwa

Wykonanie

Kolajna babeczka, pyszna, wilgotna i tym razem z oranżadą i polewą. Wspaniała w smaku. Za przepis dziękuje mojej koleżance Beatce, baba jest warta uwagi. Upiekłam ją z myślą o zbliżającym się weekendzie, lubię jak mam coś słodkiego do kawki. Pogoda jest taka niezdecydowana, raz słońce, raz chmury i deszcz. W końcu kwiecień plecień. Miłego dnia życzę.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju (użyłam oleju słonecznikowego Olvita)
- 1 szklanka oranżady gazowanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500 (użyłam Kłos-Pol)
- polewa czekoladowa (użyłam draży Karmello)
- czekoladowe gwiazdki
- masło do wysmarowania formy
- mąka kokosowa do obsypania formy
Przygotowanie:
Jajka zmiksować mikserem na puch i dodać cukier i cukier z wanilią, miksować jeszcze chwilkę. Dodać olej i oranżadę oraz dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, miksować, aż składniki się połączą. Formę do babki (z kominem lub keksówkę) wysmarować masłem i wysypać mąką kokosową (lub zwykłą lub bułką tartą) i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 1 godziny do zarumienienia się babki, grzanie góra dół. Babkę wyciągnąć z pieca, chwilkę dać jej odpocząć i wyciągnąć ją na talerz, polać polewą czekoladową, ja rozpuściłam czekoladowe draże w kąpieli wodnej i polałam babkę. Udekorować czekoladowymi gwiazdkami.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/04/babka-z-oranzada.html