Wykonanie

Kolajna babeczka, pyszna, wilgotna i tym razem z oranżadą i polewą. Wspaniała w smaku. Za przepis dziękuje mojej koleżance Beatce, baba jest warta uwagi. Upiekłam ją z myślą o zbliżającym się weekendzie, lubię jak mam coś słodkiego do
kawki. Pogoda jest taka niezdecydowana, raz słońce, raz chmury i deszcz. W końcu kwiecień plecień. Miłego dnia życzę.Zapraszam :-)Składniki:- 4
jajka- 1,5 szklanki
cukru- 1 szklanka
oleju (użyłam
oleju słonecznikowego Olvita)- 1 szklanka oranżady gazowanej- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
wanilią- 3 szklanki
mąki pszennej typ 500 (użyłam Kłos-Pol)-
polewa czekoladowa (użyłam draży Karmello)-
czekoladowe gwiazdki-
masło do wysmarowania formy-
mąka kokosowa do obsypania formyPrzygotowanie:
Jajka zmiksować mikserem na puch i dodać
cukier i
cukier z
wanilią, miksować jeszcze chwilkę. Dodać
olej i oranżadę oraz dodawać po łyżce
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia, miksować, aż składniki się połączą. Formę do babki (z kominem lub keksówkę) wysmarować
masłem i wysypać
mąką kokosową (lub zwykłą lub
bułką tartą) i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 1 godziny do zarumienienia się babki, grzanie góra dół. Babkę wyciągnąć z pieca, chwilkę dać jej odpocząć i wyciągnąć ją na talerz, polać
polewą czekoladową, ja rozpuściłam
czekoladowe draże w kąpieli
wodnej i polałam babkę. Udekorować czekoladowymi gwiazdkami.


