ßßß
Kolajna babeczka, pyszna, wilgotna i tym razem z oranżadą i polewą. Wspaniała w smaku. Za przepis dziękuje mojej koleżance Beatce, baba jest warta uwagi. Upiekłam ją z myślą o zbliżającym się weekendzie, lubię jak mam coś słodkiego do kawki. Pogoda jest taka niezdecydowana, raz słońce, raz chmury i deszcz. W końcu kwiecień plecień. Miłego dnia życzę.Zapraszam :-)Składniki:- 4 jajka- 1,5 szklanki cukru- 1 szklanka oleju- 1 szklanka oranżady gazowanej- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią- 3 szklanki mąki pszennej typ 500- polewa czekoladowa (użyłam draży Karmello)- czekoladowe gwiazdki- masło do wysmarowania formy- mąka kokosowa do obsypania formyPrzygotowanie:Jajka zmiksować mikserem na puch i dodać cukier i cukier z wanilią, miksować jeszcze chwilkę. Dodać olej i oranżadę oraz dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, miksować, aż składniki się połączą. Formę do babki (z kominem lub keksówkę) wysmarować masłem i wysypać mąką kokosową (lub zwykłą lub bułką tartą) i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 1 godziny do zarumienienia się babki, grzanie góra dół. Babkę wyciągnąć z pieca, chwilkę dać jej odpocząć i wyciągnąć ją na talerz, polać polewą czekoladową, ja rozpuściłam czekoladowe draże w kąpieli wodnej i polałam babkę. Udekorować czekoladowymi gwiazdkami.