ßßß Cookit - przepis na ŁOSOŚ W SOSIE KOPERKOWO-CHRZANOWYM

ŁOSOŚ W SOSIE KOPERKOWO-CHRZANOWYM

nazwa

Wykonanie

Po przeczytaniu tego przepisu od razu czułam, że to będzie mój smak!
Łosoś upieczony pod „kołderką” z koperku i sosu chrzanowego smakuje wprost wybornie :)
Przepis cytuję za Autorem bloga Domek z Piernika .
Uwaga:)
Moi Drodzy!
Korzystając z chwilowego dostępu do internetu, bardzo Wam serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze! Jednocześnie przepraszam, ale mam czas tylko na takie „hurtowe” podziękowanie.
Urlop ma się już ku końcowi… niestety i „stety”, bo już powoli zaczynam także tęsknić za domem i własną kuchnią ;)
Wkrótce mam nadzieję podzielić się z Wami nowymi przepisami na dania inspirowane wakacyjnymi wojażami :)
Dzisiaj jeden z „archiwalnych” przepisów. Naprawdę wart wypróbowania!
Do usłyszenia :)
Pzdr Aniado
Składniki:
1 duży filet z łososia (4-5 porcji)
4-5 łyżek posiekanego kopru
4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki posiekanej drobno cebulki dymki i/lub szczypioru
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Z łososia usunąć ości (patrz Vademecum) i podzielić na porcje. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć w nim porcje łososia. Każdą posypać grubą warstwą kopru i cebuli/szczypioru.
Śmietanę wymieszać z chrzanem i rozsmarować na rybnych filetach.
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni. Wstawić naczynie z łososiem (bez przykrycia) i piec 20-25 minut.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU
Na śniadanie pyszne jajka w koszulkach
lub tuńczyk w awokado .
Na obiado-kolację polecam mule w sosie pomidorowym,
łososia pieczonego na ostro z papryką,
drobiowe klopsiki,
albo golonkę duszoną w winie.
Dodatkiem do dań obiadowych może być quinoa z pieczonymi warzywami .
Na deser natomiast polecam owoce sezonowe zapiekane z koglem-moglem :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/08/03/losos-w-sosie-koperkowo-chrzanowym