Wykonanie
Po przeczytaniu tego przepisu od razu czułam, że to będzie mój smak!
Łosoś upieczony pod „kołderką” z
koperku i
sosu chrzanowego smakuje wprost wybornie :)Przepis cytuję za Autorem bloga Domek z Piernika .Uwaga:)Moi
Drodzy!Korzystając z chwilowego dostępu do internetu, bardzo Wam serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze! Jednocześnie przepraszam, ale mam czas tylko na takie „hurtowe” podziękowanie.Urlop ma się już ku końcowi… niestety i „stety”, bo już powoli zaczynam także tęsknić za domem i własną kuchnią ;)Wkrótce mam nadzieję podzielić się z
Wami nowymi przepisami na dania inspirowane wakacyjnymi wojażami :)Dzisiaj jeden z „archiwalnych” przepisów. Naprawdę wart wypróbowania!Do usłyszenia :)Pzdr AniadoSkładniki:1 duży filet z
łososia (4-5 porcji)4-5 łyżek posiekanego
kopru4-5 łyżek kwaśnej
śmietany 18%2 łyżeczki
chrzanu2 łyżki posiekanej drobno
cebulki dymki i/lub
szczypioru1 łyżka
soku z cytrynysól i
pieprzoliwa z oliwekWykonanie:Z
łososia usunąć ości (patrz Vademecum) i podzielić na porcje. Oprószyć
solą,
pieprzem i skropić
sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą z oliwek. Ułożyć w nim porcje
łososia. Każdą posypać grubą warstwą
kopru i cebuli/szczypioru.
Śmietanę wymieszać z
chrzanem i rozsmarować na
rybnych filetach.Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni. Wstawić naczynie z
łososiem (bez przykrycia) i piec 20-25 minut.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUNa śniadanie pyszne
jajka w koszulkach
lub
tuńczyk w
awokado .
Na obiado-kolację polecam mule w
sosie pomidorowym,
łososia pieczonego na ostro z
papryką,
drobiowe klopsiki,
albo
golonkę duszoną w
winie.
Dodatkiem do dań obiadowych może być quinoa z pieczonymi warzywami .
Na deser natomiast polecam
owoce sezonowe zapiekane z koglem-moglem :)