Wykonanie

Dzisiaj nasz ulubiony sernik w nowej odsłonie.Na kilku blogach widziałam przepis na sernik pieczony z „zatopionymi” w
serze wiśniami i posypany wiórkami
czekolady. Postanowiłam ten pomysł wykorzystać i w ten sposób powstało prezentowane dzisiaj ciasto.Z racji dodatku
wiśni oraz
czekolady przywodzi ono na myśl znany na całym świecie Tort Czarny Las (Schwarzwälder Kirschtorte, Black Forest
Cake) czyli
czekoladowy biszkopt przekładany
bitą śmietaną oraz
wiśniami i stąd nazwa sernika ;)Uwaga:)W serniku najważniejszy jest
ser! Ja ostatnio korzystam z
Twarogu Śmietankowego President, ale uwaga moja dotyczy wszystkich
serów na sernik jakie oferowane są w supermarketach. Na ogół zawierają one mniejszą lub większą ilość
serwatki. Sernik będzie dużo lepszy jeżeli
ser wyłożymy do sitka wyścielonego gazą i pozostawimy do odcieknięcia na 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Z doświadczenia wiem, że z 2 kg
sera wycieka ok 20 dag płynu!!!Składniki:1,10
sera twarogowego + 125 g
serka kremowego Philadelphia (lub 1,25 kg
sera twarogowego)15-25 dag
cukru brzozowego/fruktozy (ilość zależy głównie od kwaśności
sera i
wiśni)3 łyżki
mąki pszennej5
jajek2
żółtka1-2 łyżki
rumu lub 1 łyżka esencji waniliowej1 szklanka
wiśni bez pestek (ja użyłam rozmrożonych i odsączonych z soku)Dodatkowo
migdały pocięte na
płatkigorzka czekolada
Wykonanie:Przygotować tortownicę (średnica 26 cm). Dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować
margaryną.
Płatki migdałowe wysypać na dno tortownicy (warstwa min pół cm).
Sery zmiksować z
cukrem brzozowym i
mąką. Ciągle miksując, kolejno wbijać
jajka i
żółtka. Dodać
rum lub esencję
waniliową.Prawie połowę masy wyłożyć na spód z
migdałów. Ułożyć
wiśnie i na wierzch rozłożyć resztę
sera. Wyrównać.Uwaga: Warstwę
wiśni można dodatkowo posypać wiórkami z
czekolady.Piec na najniższej półce piekarnika przez 10 minut w temperaturze 230-240 stopni, a
potem jeszcze 60 minut w temperaturze 130-140 stopni. (Gdyby sernik nadmiernie się rumienił, przykryć go arkuszem papieru do pieczenia.)Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez min 1 godzinę. Przed podaniem udekorować wiórkami z
gorzkiej czekolady.Smacznego:)