Wykonanie

Tadam! Po krótkich wakacjach i odpoczynku od pracy, bloga i innych, bardziej przyziemnych rzeczy wracam do Was z przepysznym
czekoladowym tortem lodowym z
malinami! Chyba nie macie wątpliwości, że dobrze byłoby
mieć takie ciacho u siebie na stole? Zatem zabierajcie się za przygotowanie :D
biszkopt:5
jajek125 g
cukru250 g
mąki pszennej125 g
mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodawać po jednym
żółtku. Wyłączyć mikser i przesiewać połączone
mąki w kilku partiach. Mieszać delikatnie rózgą. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować
masłem. Gotową masę przelać do formy i piec w 180 º C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz i podzielić na dwa lub trzy blaty i nasączyć je ponczem.poncz:50 g
cukru400 ml wrzątku4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej100 ml białego
rumuCztery łyżeczki
kawy zalać wrzątkiem, dodać
cukier, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Dodać
rum i połączyć. Ponczem nasączać kolejno każdy blat a następnie przekładać
musem czekoladowym oraz
malinami.
mus czekoladowy:200 g
gorzkiej czekolady400 ml
kremówki 30% lub 36%50 g
cukru4
żółtkaCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i wystudzić. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, odstawić.
Żółtka utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać wystudzoną
czekoladę na przemian z kremówką. Dokładnie połączyć. Gotowym musem posmarować dolny blat, na wierzch ułożyć
maliny, przykryć kolejnym blatem, docisnąć. Czynność powtórzyć. Musem pokryć również boki oraz wierzch
tortu. Całość wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny. Przed podaniem udekorować świeżymi
malinami.Smacznego! :)
