ßßß Cookit - przepis na tort lodowy z malinami

tort lodowy z malinami

nazwa

Wykonanie

Tadam! Po krótkich wakacjach i odpoczynku od pracy, bloga i innych, bardziej przyziemnych rzeczy wracam do Was z przepysznym czekoladowym tortem lodowym z malinami! Chyba nie macie wątpliwości, że dobrze byłoby mieć takie ciacho u siebie na stole? Zatem zabierajcie się za przygotowanie :D
biszkopt:
5 jajek
125 g cukru
250 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i przesiewać połączone mąki w kilku partiach. Mieszać delikatnie rózgą. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Gotową masę przelać do formy i piec w 180 º C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz i podzielić na dwa lub trzy blaty i nasączyć je ponczem.
poncz:
50 g cukru
400 ml wrzątku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml białego rumu
Cztery łyżeczki kawy zalać wrzątkiem, dodać cukier, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Dodać rum i połączyć. Ponczem nasączać kolejno każdy blat a następnie przekładać musem czekoladowym oraz malinami.
mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady
400 ml kremówki 30% lub 36%
50 g cukru
4 żółtka
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać wystudzoną czekoladę na przemian z kremówką. Dokładnie połączyć. Gotowym musem posmarować dolny blat, na wierzch ułożyć maliny, przykryć kolejnym blatem, docisnąć. Czynność powtórzyć. Musem pokryć również boki oraz wierzch tortu. Całość wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny. Przed podaniem udekorować świeżymi malinami.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2015/07/tort-lodowy-z-malinami.html