Wykonanie

Ciasto na
biszkopt (średnica 18 cm):1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
jajka (oddzielnie
jajka i
żółtka)0,5 łyżeczki
octu¾ szklanki
cukru0,5 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1/4 szklanki
oleju1/4 szklanki
kakaoKrem czekoladowy:130 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
kakao1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej5 łyżek
wody2 duże
jajka1 łyżka
cukru1 szklanka
śmietany kremówki1.
żółtka,
proszek do pieczenia i
ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić do wyrośnięcia,2.
białka ubić z
cukrem na puszystą masę,3. dodać obie
mąki ubijać, następnie dodać
olej , na koniec masę z
żółtek i
kakao,4. wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni,5.
biszkopt ostudzić, przekroić wzdłuż na 4 części,6. w garnuszku wymieszać połamaną
czekoladę,
kakao,
kawę,
wodę, rozpuścić i ostudzić,7.
białka oddzielić od
żółtek,8.
żółtka zmiksować z
cukrem, dodać ostudzoną
czekoladę i miksować do połączenia składników,9. w drugim naczyniu ubić
białka,
Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając,10 .kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę
czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia,

11 . wystudzone ciasto nasączyć zimną
herbatą, przełożyć kremem, posmarować kremem cały tort, posypać można wiórkami,
czekolada albo posypką (wg uznania)

