Wykonanie
Uczcimy dzisiejszy dzień tzn. Dzień
Czekolady, wspaniałym sernikiem tym razem
czekoladowym.To , że lubię serniki ,
pisałam już nie raz, ale takiego sernika jak dzisiaj , to jeszcze nie miałam przyjemności konsumować :)Jest po prostu przepyszny. Smak
czekolady dodaje mu dodatkowego atutu. Muszę również dodać , że spód składa się z pysznego ciasta kruchego. Bardzo polecam go upiec z okazji zbliżających się świąt. Kto lubi blok
czekoladowy temu sernik będzie smakował szczególnie , bo , że smakuje podobnie stwierdziła zgodnie cała moja rodzinka :)Wymiary tortownicy : średnica 26 cmCzas pieczenia : ok. 60 minutTemp. pieczenia : 170 C

źródło : czasopismo dla kobietSkładnikiSpód:1,5 szkl.
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1,5 łyżki
cukru125 g
masła3
żółtka
Masa serowa:600 g
serka mascarpone200 g
gorzkiej czekolady150 g
śmietany kremówki 30 %180 g
cukru4
jajka2 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
rumu
Sposób przygotowania:Spód :
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
solą.
Masło posiekać na kawałki, wrzucić do
mąki i połączyć. Następnie dodać
żółtka wymieszane z
cukrem. Wszystko razem połączyć i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.Masa serowa:
śmietanę kremówkę podgrzewać na małym ogniu ( nie można jej zagotować ). Do gorącej
śmietanki dodać pokruszoną
czekoladę. Mieszać do czasu , aż masa
zrobi się gładka.Zdjąć z ognia.
Serek mascarpone zmiksować z
cukrem i
jajkami. Wsypać
mąkę , dolać
rum.Wszystkie składniki dobrze wymieszać.Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę.Na ciasto wylać masę
serowo-
czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 60 minut.Po wystudzeniu sernika wstawiamy do lodówki.Wierzch posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego.