ßßß Cookit - przepis na SERNIK „CZARNY LAS”

SERNIK „CZARNY LAS”

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj nasz ulubiony sernik w nowej odsłonie.
Na kilku blogach widziałam przepis na sernik pieczony z „zatopionymi” w serze wiśniami i posypany wiórkami czekolady. Postanowiłam ten pomysł wykorzystać i w ten sposób powstało prezentowane dzisiaj ciasto.
Z racji dodatku wiśni oraz czekolady przywodzi ono na myśl znany na całym świecie Tort Czarny Las (Schwarzwälder Kirschtorte, Black Forest Cake) czyli czekoladowy biszkopt przekładany bitą śmietaną oraz wiśniami i stąd nazwa sernika ;)
Uwaga:)
W serniku najważniejszy jest ser! Ja ostatnio korzystam z Twarogu Śmietankowego President, ale uwaga moja dotyczy wszystkich serów na sernik jakie oferowane są w supermarketach. Na ogół zawierają one mniejszą lub większą ilość serwatki. Sernik będzie dużo lepszy jeżeli ser wyłożymy do sitka wyścielonego gazą i pozostawimy do odcieknięcia na 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Z doświadczenia wiem, że z 2 kg sera wycieka ok 20 dag płynu!!!
Składniki:
1,10 sera twarogowego + 125 g serka kremowego Philadelphia (lub 1,25 kg sera twarogowego)
15-25 dag cukru brzozowego/fruktozy (ilość zależy głównie od kwaśności sera i wiśni)
3 łyżki mąki pszennej
5 jajek
2 żółtka
1-2 łyżki rumu lub 1 łyżka esencji waniliowej
1 szklanka wiśni bez pestek (ja użyłam rozmrożonych i odsączonych z soku)
Dodatkowo
migdały pocięte na płatki
gorzka czekolada
Wykonanie:
Przygotować tortownicę (średnica 26 cm). Dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną. Płatki migdałowe wysypać na dno tortownicy (warstwa min pół cm).
Sery zmiksować z cukrem brzozowym i mąką. Ciągle miksując, kolejno wbijać jajka i żółtka. Dodać rum lub esencję waniliową.
Prawie połowę masy wyłożyć na spód z migdałów. Ułożyć wiśnie i na wierzch rozłożyć resztę sera. Wyrównać.
Uwaga: Warstwę wiśni można dodatkowo posypać wiórkami z czekolady.
Piec na najniższej półce piekarnika przez 10 minut w temperaturze 230-240 stopni, a potem jeszcze 60 minut w temperaturze 130-140 stopni. (Gdyby sernik nadmiernie się rumienił, przykryć go arkuszem papieru do pieczenia.)
Po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez min 1 godzinę. Przed podaniem udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/03/05/sernik-czarny-las