Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Słyszłam kilkakrotnie, że moja kuchnia jest łatwa i bardzo smaczna. Postanowiłam więcej dla Was publikować i pokazywać jak łatwo, tanio i szybko, można zmienić codzienne gotowanie w przygodę i smaczną kulinarną podróż. Wszystko to tanim kosztem i małym wysiłkiem. Dziś na celowniku tradycyjna zapiekanka ziemniaczana. Prosty i powszechnie znany przepis, który według mnie, wymaga natychmiastowego odświeżenia. Rezygnując z
sera, zastępując go tańszym i smaczniejszym beszamelem, dodajemy daniu kremowości, dodatkowego smaku, który spaja warstwy zapiekanki i klasy. Danie przygotuje każdy laik, niegotującym polecam zacząc swoją kulinarną przygodę właśnie od tego przepisu – zjecie coś na prawdę przepysznego.Drogie
Panie! To idelany przepis aby podbić
serce każdego mężczyzny!Składniki:4-5 porcji:1 kg
ziemniaków250 g ulubionej
wędzonej kiełbasy2
łodygi selera naciowegopuszka
groszku2
cebule40 g
masłasól,
pieprzsos beszamelowy – beszamel:1 szklanka
mleka 3,2 %1 szklanka
wody60 g
masła60 g
mąki1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej, świeżo mielonej lub tłuczonych
goździkówsól,
pieprzPrzygotowanie:Nieduże
ziemniaki zalewamy
wodą i gotujemy 10 -15 minut do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić.W tym czasie
cebulę i
seler kroimy w kostkę lub paseczki – 5 mm grubości, a
kiełbasę cieniej, w 3 mm.Topimy
masło i smażymy na nim ważywa, soląc je aby zmiękły i szybciej się skarmelizowały – trwa to ok. 5 minut.W drugim garnku, z wysokim rantem, topimy resztę
masła, dodajemy
mąkę i przesmażamy robiąc białą zasmażkę. Mieszać trzepaczką aby zasmażka nie zbrązowiała. Następnie wlać połowę płynu, nieustannie mieszjąc. Gotować masę 5-6 minut aż zgęstnieje. Gotowy sos doprawić gałką muszkatu, powinien być wyraźnie pikantny i korzenny,
solą oraz
pieprzem.Odstawić.
Ziemniaki obrać z łupin. Pokroić w plastry i ułożyć w ulubionej formie lub, rodzinnie w blaszce. Na
ziemniaki wyłożyć
cebulę z
selerem oraz osączony
groszek z puszki.Całość zalać sosem.Na zapiekance ułożyć plastry
kiełbasy.Zapiekać 25 minut w 200 stopniach.Powiązane notki:Szybka i łatwa kolacja dla zakochanych – przepisyKartofelsalad –
sałatka ziemniaczanaObiad za dychę (10zł) – Naleśniki ze
szpinakiemSłodka bakaliowa Zapiekanka z
kaszy