ßßß
Przygotowanie:Nieduże ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy 10 -15 minut do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić.W tym czasie cebulę i seler kroimy w kostkę lub paseczki – 5 mm grubości, a kiełbasę cieniej, w 3 mm.Topimy masło i smażymy na nim ważywa, soląc je aby zmiękły i szybciej się skarmelizowały – trwa to ok. 5 minut.W drugim garnku, z wysokim rantem, topimy resztę masła, dodajemy mąkę i przesmażamy robiąc białą zasmażkę. Mieszać trzepaczką aby zasmażka nie zbrązowiała. Następnie wlać połowę płynu, nieustannie mieszjąc. Gotować masę 5-6 minut aż zgęstnieje. Gotowy sos doprawić gałką muszkatu, powinien być wyraźnie pikantny i korzenny, solą oraz pieprzem.Odstawić.Ziemniaki obrać z łupin. Pokroić w plastry i ułożyć w ulubionej formie lub, rodzinnie w blaszce. Na ziemniaki wyłożyć cebulę z selerem oraz osączony groszek z puszki.Całość zalać sosem.Na zapiekance ułożyć plastry kiełbasy.Zapiekać 25 minut w 200 stopniach.Powiązane notki:Szybka i łatwa kolacja dla zakochanych – przepisyKartofelsalad – sałatka ziemniaczanaObiad za dychę (10zł) – Naleśniki ze szpinakiemSłodka bakaliowa Zapiekanka z kaszy