ßßß
Składniki:300 g mąki tortowej (ja zawsze używam razowej)300 ml sok z krowa (mleka)2 jajka30 g masła1 łyżka cukru1 łyżka proszku do pieczeniadodatkiPrzygotowanie:Stopić masło.Mleko, jajka i cukier dokładnie wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem i mieszając wlewać do nej masę jajeczną i przestudzone masło.Ciasto odstawić na 5 minut.Smażyć na patelni małe placuszki lekko smarując ją masłem, ale niekoniecznie przy każdym smażeniu – co dwie tury wystarczy.Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami.Powiązane notki:Pancakes jabłkowe z czekoladą, twarożkiem i daktylamiPancakes jaglane z rodzynkamiPlacuszki pancakes z mango, jabłkiem i dżemem porzeczkowymPancakes ciasteczkowe – przepis w 5 minut!Słodkie placki – Pancakes z bananami