Wykonanie
26 Flares Twitter 0 Facebook 26 26 26 26 Flares ×Znalazłam w szafce przepis szefa Kurta Schellera na najlepsze pancakes. Dostałam go jeszcze w Hell’s Kitchen, w odcinku gdy do karty wchodziły dania inspirowane kuchnią amerykańską, a gośćmi byli baseballiści. Dziś postanowiłam przekazać go Wam, abyście
mieli w swoim przepiśniku
absolutny hit i smakołyk wszystkich dzieciaków. Z przepisu korzystam zawsze, gdy dzieciaków w domu robi się sporo. Choć nie ukrywam, że i dorośli chętnie sięgają po takie placuszki.Pancakes szefa Kurta są sprężyste i miękkie, wręcz stworzone do podawania ich zanurzonych w sosie. Ja podaję je z sosem
truskawkowym mojej roboty i
syropem klonowym – dużo smakołyków w jednym daniu aby dostać solidnego energetycznego
kopa na cały dzień.
Składniki:300 g
mąki tortowej (ja zawsze używam razowej)300 ml sok z krowa (
mleka)2
jajka30 g
masła1 łyżka
cukru1 łyżka
proszku do pieczeniadodatkiPrzygotowanie:Stopić
masło.
Mleko,
jajka i
cukier dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem i mieszając wlewać do nej masę jajeczną i przestudzone
masło.Ciasto odstawić na 5 minut.Smażyć na patelni małe placuszki lekko smarując ją
masłem, ale niekoniecznie przy każdym smażeniu – co dwie tury wystarczy.Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami.Powiązane notki:Pancakes
jabłkowe z
czekoladą,
twarożkiem i
daktylamiPancakes jaglane z
rodzynkamiPlacuszki pancakes z
mango,
jabłkiem i
dżemem porzeczkowymPancakes
ciasteczkowe – przepis w 5 minut!Słodkie placki – Pancakes z
bananami