Wykonanie
Dawno nie piekłam muffin. Tak więc po długiej przerwie ponownie zapraszam na muffiny. Tym razem muffiny
bananowe z kawałkami
czekolady.
Banany i
czekolada to jedno ze smaczniejszych połączeń. Jeśli potrzebujemy czegoś wilgotnego, smacznego, z
czekoladowym akcentem, to takie
bananowo czekoladowe muffinki są znakomitą propozycją. Polecam.
300g
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia125 g
cukru Demarara225 ml
mleka2 duże
jajka125 g
masła, rozpuszczonego2
banany, rozgniecione100 g
czekolady, posiekanejPiekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
proszek do pieczenia i
cukier, mieszamy.
Mleko wlewamy do dzbanka lub miski, dodajemy
jajka i ubijamy. Dodajemy
masło i mieszamy. Dodajemy rozgniecione
banany i posiekaną
czekoladę i mieszamy.Mokre składniki wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy. Przekładamy masę do foremek. Pieczemy 20-15 minut.Przepis z ksiązki "The Fairtrade everyday cookbook"